Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
28 mei 2024

Wetenschap
& Onderwijs

Onderwijskwaliteit moet echt omhoog

Aan de vooravond van het nieuwe studiejaar benadrukt onderwijskeurmeester Anne Flierman opnieuw: universiteiten moeten meer aandacht besteden aan hun onderwijs.

Opleidingen flinke knauw

De geesteswetenschappen kregen vlak voor de zomer een flinke knauw: één op de acht opleidingen bleek niet goed genoeg. Die dramatisch verlopen keuring legt volgens accreditatieorganisatie NVAO dieper liggende problemen bloot. Universiteiten moeten niet alleen proberen studenten zo snel mogelijk te laten afstuderen, ze moeten ook de kwaliteit van het onderwijs in de gaten houden. Voorzitter Anne Flierman: “Studenten die veel in hun studie investeren, mogen dat ook van hun universiteit verwachten.”

Veel onvoldoendes

Door de beoordelingsronde van de geesteswetenschappelijke opleidingen heeft de NVAO in de eerste helft van 2014 net zoveel onvoldoendes uitgedeeld als in heel 2013, blijkt uit de halfjaarlijkse reportage. In totaal waren 28 academische opleidingen niet goed genoeg, tegenover slechts vier hbo-opleidingen.

De NVAO heeft weliswaar veel gele kaarten uitgedeeld, maar er worden ook steeds meer opleidingen als ‘goed’ of ‘excellent’ bestempeld. De verschillen tussen studies worden dus groter. In de eerste helft van 2014 ontvingen 31 opleidingen het stempel ‘goed’. Weliswaar zijn er nog geen opleidingen die in 2014 officieel het stempel ‘excellent’ kregen, maar er wordt al een tipje van de sluier opgelicht: drie kunnen dat nieuws binnenkort verwachten.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.