Negen vluchtelingen kunnen hun wetenschappelijke carrière in Nederland voortzetten dankzij een speciale beurs van onderzoeksfinancier NWO. Ze komen uit Syrië, Turkije, Eritrea, Sudan en Iran. Twee van hen werken aan de VU.
Het is de tweede keer dat de zogeheten Hestia-impuls voor vluchtelingen in de wetenschap is verdeeld. De onderzoekers mogen anderhalf tot twee jaar aan het werk, al dan niet in deeltijd. Ze buigen zich over onderwerpen als angststoornissen, malware, misdrijven in oorlogsgebieden en meer.
The impact of parental genes on offspring health: nurture via nature
Aanvrager: Dorret Boomsma
Kandidaat: Hekmat Alrouh MD
Samenvatting: Kinderen uit families met een lage sociaaleconomische status lopen een hoger risico op een slechte gezondheid. Dit kan komen door opgroeien in armoede, of door overgeërfd genetisch risico. Deze studie onderzoekt via een nieuw design “genetic nurture” hoe ouders via genen en omgeving de gezondheid van hun kinderen beïnvloeden.
From short-term engagement to long-term integration of refugees
Aanvrager: Halleh Ghorashi
Kandidaat: Younes Younes
Samenvatting: Dit project draagt bij aan de toenemende vraag naar kennis en oplossingen voor lange termijn integratie van vluchtelingen. Het meest vernieuwende aan dit project is het onderzoeken van de bijdrage van buurt- en community initiatieven (zoals Hoost in Amsterdam-Oost in 2016) in de integratie van de vluchtelingparticipanten in de Nederlandse arbeidsmarkt.
Door taalproblemen of cultuurverschillen is het voor gevluchte wetenschappers niet zo makkelijk om de draad weer op te pakken. Daardoor dreigt hun talent verloren te gaan en dat zou zonde zijn, is de gedachte achter dit programma.
Verrijken
De Hestia-impuls geeft vluchtelingen dus de kans om de Nederlandse onderzoekswereld te leren kennen. Omgekeerd kunnen zij de Nederlandse wetenschap verrijken met hun eigen expertise.
De onderzoekers krijgen maximaal 140 duizend euro. Er is ongeveer 1 miljoen euro beschikbaar voor een ronde van de Hestia-impuls. Dit was de tweede ronde en volgend jaar komt er nog een. Vluchtelingen kunnen niet zelf een aanvraag indienen; dat moeten onderzoeksleiders doen. In totaal waren er 21 kandidaten.
Een van de uitgekozen onderzoekers is “op verzoek geanonimiseerd”, schrijft NWO. Dat gebeurt wel vaker, licht een woordvoerder toe. Bij beurzen voor vrouwelijke hoogleraren willen de onderzoekers bijvoorbeeld ook niet altijd met naam en toenaam in de lijst staan. “Het kan gevoelig liggen.”
Hestia
NWO heeft deze pilot in 2018 opgezet in samenwerking met wetenschapsgenootschap KNAW, de Jonge Akademie en de stichting voor vluchtelingstudenten UAF.
De vluchtelingen gaan aan de slag bij de TU Delft (2x), de Vrije Universiteit (2x), de Radboud Universiteit, de Universiteit Utrecht, de Universiteit Leiden, de Universiteit van Amsterdam en het Amsterdam UMC.
In de Griekse mythologie is Hestia de vredelievende godin van huis en haard, die nooit deelnam aan oorlogen. Ze is een zus van oppergod Zeus.