Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
13 juli 2024

Wetenschap
& Onderwijs

Nog geen behandeling voor 250 transgenders bij VUmc

Zo’n 250 transgenders die een geslachtsverandering overwegen hebben sinds december tevergeefs aangeklopt bij het VU medisch centrum in Amsterdam voor een behandeling. Dat schrijft Het Parool op zijn website. Het nieuws komt uit een brief van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) van donderdag aan minister Edith Schippers van Volksgezondheid.

De zorgautoriteit onderzoekt de situatie rond de patiëntenstop voor transgenders, die het ziekenhuis eind vorig jaar heeft ingesteld vanwege een conflict met zorgverzekeraars over het budget. Volgens de zorgwaakhond leidt de patiëntenstop tot grote psychische problemen bij de getroffen transgenders. De zorgautoriteit doet een dringend beroep op de partijen om er zo snel mogelijk uit te komen en noemt de huidige situatie ‘zorgelijk en onwenselijk’.

Meer geld nodig

Het VUmc is de grootste aanbieder van transgenderzorg in Nederland en biedt als enige ziekenhuis geslachtsoperaties voor alle seksen en leeftijden. Het ziekenhuis heeft naar eigen zeggen meer geld nodig voor de behandeling van transgenders dan de 3 miljoen euro die de verzekeraars voor dit jaar wilden betalen.

De NZa onderzoekt momenteel of ze kan ingrijpen, bijvoorbeeld door de partijen te dwingen een zorgcontract af te sluiten. Als de NZa maatregelen neemt is dat op zijn vroegst half juni, aldus de zorgwaakhond.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.