Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
18 april 2024

Wetenschap
& Onderwijs

Nobelprijs natuurkunde voor aantoners zwaartekrachtgolven

UPDATE: Op de VU-site nu de reactie van VU-hoogleraar Jo van den Brand, die een belangrijke bijdrage leverde aan dit onderzoek naar zwaartekrachtgolven.

Ja echt, ook de VU deelt een beetje in de nieuwe Nobelprijs voor de Natuurkunde! Zojuist is namelijk bekendgemaakt dat deze Nobelprijs natuurkunde 2017 gaat naar Rainer Weiss (de helft van de prijs) en Barry Barish en Kip Thorne (samen de andere helft). Deze Amerikaanse wetenschappers van Ligo en Virgo hebben, in samenwerking met vele anderen, onder wie wetenschappers van de VU, in een groot internationaal experiment de zwaartekrachtgolven kunnen aantonen die twee botsende zwarte gaten veroorzaken. Ze bouwden daarvoor kilometerslange apparatuur met lasers en spiegels, die gevoelig is voor de kleinste trillingen.

Albert Einsteins relativiteitstheorie voorspelde al dat de zwaartekracht licht kan ombuigen en dat effect hebben wetenschappers ook al laten zien. Maar de zwaartekrachtgolven zelf waren tot dan toe nooit zichtbaar gemaakt.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.