Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
15 januari 2025

Wetenschap
& Onderwijs

Nederlandse wetenschappers gek op Europees geld

Nederland stuurt veel subsidieaanvragen naar het Europese wetenschapsprogramma, blijkt uit de statistieken. Het is een van de redenen dat Nederlandse wetenschappers zoveel geld krijgen.

De beurzenverstrekkers van het wetenschapsprogramma Horizon 2020 worden overspoeld met aanvragen. Het programma is zo populair dat slechts zestien procent van alle indieners geld krijgt. In het vorige Europese onderzoeksprogramma (dat FP7 heette) werd 22 procent van alle aanvragen gehonoreerd.

Onderzoeksbeurs bemachtigen

Nederland scoort nog altijd goed in het wetenschapsprogramma, bleek vorige week. Sinds januari 2014 sleepten de Nederlandse onderzoeksinstellingen al meer dan 520 miljoen euro in de wacht.

Nederlanders doen dan ook flink hun best om een onderzoeksbeurs te bemachtigen. Per miljoen Nederlanders gingen er de afgelopen anderhalf jaar 398 onderzoeksvoorstellen naar Europa.

Massale deelname

Dat zijn er veel meer dan in Duitsland (168 voorstellen) en Groot-Brittannië (221). Nederland staat op gelijke hoogte met landen als Denemarken, België en Ierland. Cyprus spant de kroon: dat land stuurt naar verhouding twee keer zoveel onderzoeksvoorstellen op als Nederland.

Maar Nederland verkrijgt het geld niet alleen door de massale deelname. De aanvragers scoren ook bovengemiddeld goed. Nederland doet het beter dan Duitsland en Groot-Brittannië, al moet het onder meer Frankrijk en Oostenrijk voor zich dulden. En ook de Belgen presteren iets beter.

Vrije wetenschap

Er zijn intussen honderd calls van het wetenschapsprogramma geweest. Wetenschappers kunnen insturen op allerlei gebieden, van vrije wetenschap tot toegepast onderzoek in samenwerking met het bedrijfsleven.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.