Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
26 mei 2024

Wetenschap
& Onderwijs

Nederlandse studenten blijven liever thuis

Steeds meer Nederlandse studenten behalen een buitenlands diploma, maar hun aantal blijft nog altijd achter bij de rest van Europa. Niet goed voor een land dat afhankelijk is van handel met het buitenland, vindt internationaliseringsorganisatie Nuffic. 

De meest recente cijfers over de zogeheten ‘diplomamobiliteit’ stammen uit het studiejaar 2009/2010. Toen volgde drie procent van de Nederlandse eerstejaars een opleiding in het buitenland, blijkt uit het gisteren verschenen Nuffic-rapport ‘Internationalisering in beeld’.

Nederlandse studiefinanciering meenemen

Dat zijn er meer dan voorheen: in 2005 stak slechts 2,5 procent voor een aantal jaar de grens over. De mogelijkheid om de Nederlandse studiefinanciering mee te nemen, zal volgens Nuffic hebben bijgedragen aan de stijging.

Toch blijft het aantal studenten, dat een buitenlands diploma behaalt, achter bij het Europees gemiddelde van 3,3 procent. Geen goede zaak, vindt het Nuffic. “Er zouden meer Nederlanders in het buitenland moeten studeren”, schrijven de auteurs. “De Nederlandse economie is immers bovengemiddeld afhankelijk van het buitenland.” Internationaal georiënteerde studenten zouden goed zijn voor de economie en bovendien sneller een baan vinden.

Misschien iets mis met het hoger onderwijs in eigen land

Het Nuffic merkt daar overigens wel bij op dat landen zich ook zorgen moeten maken als veel studenten naar het buitenland vertrekken, want dan is er misschien iets mis met het hoger onderwijs in eigen land.

Hoewel dus weinig Nederlandse jongeren zin hebben om een complete opleiding in het buitenland te volgen, gaan ze wel vaker dan andere Europeanen voor een korte periode de grens over. Volgens de laatste cijfers uit 2011 gaat het om twintig procent van zowel de hbo’ers als de wo’ers.

Agrariërs meest reislustig

Hogeschoolstudenten zouden daarmee een flinke inhaalslag hebben gemaakt: in 2010 ging nog veertien procent van hen de grens over tegen zestien procent van de wo’ers. Maar het Nuffic maakt een kanttekening: de plotselinge stijging wordt voor een deel veroorzaakt doordat de vragen in het onderzoek anders geformuleerd zijn.

De meest reislustige studenten komen van de agrarische hogeschool HAS Den Bosch, waar 92 procent van de afgestudeerden een tijdje in het buitenland heeft gestudeerd. Ook de Hogeschool Den Haag en Wageningen Universiteit staan in de top drie. De meest mobiele studenten blijken dan ook te komen van landbouw- en natuuropleidingen.

Buitenlanders die hierheen komen

Internationalisering in beeld bevat dit jaar, in tegenstelling tot eerdere edities, alleen cijfers over Nederlandse studenten die naar het buitenland gaan. De nieuwste cijfers over buitenlanders die hierheen komen zijn vertraagd en komen later dit jaar.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.