Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
22 mei 2024

Wetenschap
& Onderwijs

Nederland sleept nog meer Europese beurzen binnen

Nederland heeft nog eens zeven Europese beurzen voor jonge onderzoekers in de wacht gesleept. Die komen bovenop de 34 die in december al waren toegekend aan wetenschappers die in Nederland werken.

Deze week heeft de Europese Onderzoeksraad (ERC) 47 extra starting grants toegekend, bedoeld voor onderzoekers met twee tot zeven jaar ervaring na hun promotie. Nederland deed het opnieuw erg goed. Alleen het Verenigd Koninkrijk sleepte meer beurzen binnen.

Nederland op plek vier

In totaal kregen 375 onderzoekers deze ronde een starting grant, in december werd het leeuwendeel al toegekend. De beurzen kunnen oplopen tot twee miljoen euro per project. Jonge wetenschappers – gemiddeld zijn de bursalen 35 jaar – kunnen met het geld een eigen onderzoeksgroep opstarten. Duitse onderzoeksinstellingen trekken de meeste bursalen, gevolgd door het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk. Nederland bezet de vierde plaats in het landenklassement. 

De sector natuurwetenschappen en techniek heeft de meeste beurzen binnengehaald (163), gevolgd door de levenswetenschappen (142) en de sociale- en geesteswetenschappen (70). Het aantal mannelijke en vrouwelijke bursalen is ongeveer gelijk.

Deze week toegekende beurzen

Erasmus Universiteit

1

Radboud Universiteit Nijmegen

2

Technische universiteit Delft

1

Universiteit van Amsterdam

1

Rijksuniversiteit Groningen

1

Universiteit Utrecht

1

 

Starting grants in Nederland – totaal

Universiteit van Amsterdam

7

AMC

3

Vrije Universiteit

3

 

 

Radboud Universiteit Nijmegen

4

RUMC

1

Rijksuniversiteit Groningen

3

Academisch Ziekenhuis Groningen

1

Universiteit Leiden

2

LUMC

1

Universiteit Utrecht

2

UMCU

2

Tilburg University

2

Universiteit Maastricht

2

TU Delft

2

TU Eindhoven

1

Universiteit Twente

1

Erasmus Universiteit Rotterdam

2

Wageningen Universiteit

1

KNAW

1

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.