Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
7 november 2024

Wetenschap
& Onderwijs

Nederland nu helemaal uit top-50 Times Higher ranking

Acht van de twaalf Nederlandse universiteiten in de wereldranglijst van het Britse tijdschrift Times Higher Education zijn lager geëindigd dan vorig jaar. Utrecht doet opnieuw niet mee.

Met grote bezuinigingen op komst staan de universiteiten onder zware druk, voorspellen de samenstellers van de Britse ranking, maar Nederland heeft nog altijd elf universiteiten in de top-200.

Dat zouden er twaalf zijn, als de Universiteit Utrecht vorig jaar niet had besloten om de medewerking aan dit soort ranglijsten op te zeggen. De universiteit trekt consequenties uit de kritiek op zulke lijsten en levert geen gegevens meer aan. Je kunt de prestaties van universiteiten eigenlijk niet tot één getal reduceren, is het idee.

Prijsgeven

Vorig jaar moesten zeven van de twaalf overgebleven Nederlandse universiteiten terrein prijsgeven en nu zijn dat er acht. De TU Delft maakte in 2023 weliswaar een grote sprong voorwaarts, maar moet haar top-50 notering nu weer inleveren. Alleen de universiteiten van Amsterdam (UvA), Leiden, Maastricht en Twente eindigen dit keer hoger op de lijst.

 

World University Ranking 2025 2024
TU Delft =56  48
Universiteit van Amsterdam =58  61
Wageningen Universiteit =67  =64
Universiteit Leiden =73  77
Rijksuniversiteit Groningen =80  79
Erasmus Universiteit Rotterdam =107  =99
Universiteit Maastricht =132  =138
Vrije Universiteit Amsterdam =136  125
Radboud Universiteit Nijmegen =143  =140
Universiteit Twente =180  184
TU Eindhoven =185  =168
Tilburg University 251–300  201–250

 

© HOP. Bron: Times Higher Education World University Rankings 2025.
= staat voor gedeeld, groen staat voor stijging.

Met elf universiteiten in de top-200 doet Nederland het nog altijd erg goed. Het hoeft alleen de Verenigde Staten (55), het Verenigd Koninkrijk (25), Duitsland (20) en het Chinese vasteland (13) te laten voorgaan.

Bovenin de ranking domineren nog altijd de Britse en Amerikaanse universiteiten. De University of Oxford is voor het negende jaar op rij de nummer 1, dit keer gevolgd door het Amerikaanse Massachusetts Institute of Technology en Harvard op 3.

“Vrijwillig”

Het ontbreken van Utrecht roept de vraag op of deze top-200 een accuraat beeld biedt. In bijvoorbeeld de Shanghai Ranking, waar universiteiten geen gegevens voor aanleveren, staat Utrecht wel.

Het is juist goed dat universiteiten vrijwillig meedoen, reageert Phil Baty, de chief global affairs officer van de THE. “Wij zijn de enige vrijwillige ranking. We respecteren de beslissing van de Universiteit Utrecht, maar we staan open voor dialoog – en natuurlijk zouden we de universiteit volgend jaar graag weer verwelkomen, zodat Nederland eerlijker vertegenwoordigd is in dit belangrijke onderzoeksproject.”

Zou bijvoorbeeld topuniversiteit Oxford ook uit de ranglijst verdwijnen als zij niet meer wilde meewerken? Daar wil Baty niet over speculeren: “De uiterst zeldzame gevallen dat universiteiten niet meedoen bekijken we van geval tot geval.”

Meer deelnemers

De trend is juist de andere kant op, zegt hij. Er doen steeds meer instellingen mee. Het zijn er deze keer bijna 2.100 uit 115 verschillende landen, tegen 1.900 universiteiten uit 108 landen vorig jaar.

“De deelnemers zien allemaal de grote voordelen”, stelt Baty. Ze worden immers zichtbaar op het wereldtoneel en kunnen ze zichzelf op een zorgvuldige manier vergelijken met andere instellingen. De ranglijst biedt bovendien inzicht in wereldwijde ontwikkelingen en laat zien welke nieuwe universiteiten uitblinken. Hiermee moedigt de lijst volgens hem ook internationale samenwerking aan.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.