Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
18 april 2024

Wetenschap
& Onderwijs

Misbruik numerus fixus moet afgelopen zijn

Opleidingen misbruiken een numerus fixus om de beste studenten te kunnen selecteren, stelt D66 Kamerlid Paul van Meenen. Als het aan hem ligt mag een studentenstop alleen nog landelijk worden afgesproken. 

Misbruik

De meeste opleidingen met een numerus fixus maken “puur misbruik” van de mogelijkheid, zei D66-Kamerlid Paul van Meenen eerder vandaag in een Kamerdebat over selectie in het hoger onderwijs. Opleidingen willen volgens hem alleen de beste studenten toelaten, bijvoorbeeld om cijfers over studiesucces of onderwijskwaliteit te verbeteren.

“Daar moeten we maar eens vanaf”, aldus Van Meenen. “Het is als zeggen dat een ziekenhuis betere zorg levert omdat ze alleen nog gezonde mensen toelaten.” 

Vooroordelen

Om misbruik van de numerus fixus te voorkomen, stelde hij voor om instellingen het recht te ontnemen om er zelf een in te stellen. “Een arbeidsmarkt is toch nationaal, misschien zelfs internationaal? Dan vind ik het raar dat de ene opleiding psychologie wel een studentenstop heeft en de andere niet.”

In het debat pleitte D66 verder voor afschaffing van decentrale selectie. Alle studenten zouden door middel van loting moeten worden toegelaten, aldus Van Meenen. Dat zou “het minst slechte systeem” zijn omdat er bij selectie altijd onbewuste vooroordelen meespelen.  

Meer dan cijfers

Op zijn plannen werd wisselend gereageerd. De PvdA ziet er weinig in want “we hadden nou juist besloten dat we studenten op meer wilden selecteren dan alleen cijfers”, aldus Kamerlid Mohammed Mohandis. Maar Jasper van Dijk van de SP “kon een heel eind meegaan” in de redenering. 

Ook CDA’er Michel Rog was voorzichtig positief: “Ik kan mij best voorstellen dat dit een goed idee is, maar ik wil me er niet direct aan committeren. Want met name in het hbo wordt ook voor de regio opgeleid. Wanneer we landelijk normen gaan stellen zouden we wel eens van een koude kermis thuis kunnen komen.”

De minister moet nog reageren op de plannen van de Tweede Kamer.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.