Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
25 mei 2024

Wetenschap
& Onderwijs

Ministers sluiten ‘damesakkoord’

Nederland en Vlaanderen gaan elkaar beter op de hoogte houden van veranderingen in het hoger onderwijs. Dat willen minister Jet Bussemaker van Onderwijs een haar Vlaamse collega Hilde Crevits vastleggen in een ‘damesakkoord’.

De bewindspersonen willen de banden aanhalen, legt een woordvoerder van het Nederlandse ministerie van Onderwijs uit. Het akkoord zal vooral gaan over het aanmoedigen van studeren in het buitenland en het delen van ervaringen over selectie en matching van studenten. Ook willen beide ministeries elkaar op de hoogte houden van grote beleidsveranderingen als het afschaffen van de basisbeurs. Van betalen voor elkaars studenten zou absoluut geen sprake zijn.

Enorme toestroom

Minister Crevits maakt zich zorgen over het verdwijnen van de basisbeurs, schreef de Vlaamse krant De Standaard vorige week. De Universiteit van Antwerpen voorspelde een enorme toestroom van Nederlanders als die geen basisbeurs meer ontvangen. Het collegegeld ligt in Vlaanderen immers veel lager.

Minister Bussemaker en minister Crevits ontmoetten elkaar gisteren op een congres in Brussel. Daar kondigden ze het ‘damesakkoord’ aan. Dat wordt waarschijnlijk in het voorjaar gesloten.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.