Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
18 mei 2024

Wetenschap
& Onderwijs

Miljoenen euro’s voor projecten waar VU bij betrokken is

Twee onderzoeksprojecten waar de VU bij betrokken is, krijgen een schep uit de zak van 81 miljoen euro, die onderzoeksfinancier NWO verdeelt over zes teams van wetenschappers. Het geld wordt gebruikt om dure onderzoeksfaciliteiten te verbeteren of op te zetten.

Het gaat om CLARIAH (Common Lab Research Infrastructure for the Arts and Humanities) dat een digitale infrastructuur ontwikkelt om grote verzamelingen data en software uit verschillende geesteswetenschappelijke gebieden bij elkaar te brengen. Zo kunnen geesteswetenschappers – van historici, letterkundigen en archeologen tot taalkundigen, spraaktechnologen en mediawetenschappers – disciplineoverschrijdende vragen onderzoeken over bijvoorbeeld cultuur en maatschappelijke verandering.

Opleiden van wetenschappers

CLARIAH ontvangt 12 miljoen euro voor de ontwikkeling van onderzoeksinstrumenten en het opleiden van wetenschappers.

Naast de VU zijn de Radboud Universiteit, Universiteit Utrecht, de UvA en Huygens ING, het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis, het Meertens Instituut en Beeld en Geluid betrokken bij het project.

Deeltjesversneller

Ook bij de Nederlandse bijdrage aan het onderzoek rond de LHC-deeltjesversneller in CERN, Genève is de VU betrokken. Daar trekt de NWO 15,2 miljoen euro voor uit. Het gaat om een upgrade van de ATLAS-, ALICE- en LHCb-detectoren, en de computing-infrastructuur voor dataopslag en -analyse.

Naast de VU zijn Utrecht, UvA, de Radboud en FOM-Nikhef betrokken.

Wetenschappelijke concurrentiepositie

“Met deze impuls van 81 miljoen euro bouwen we onze internationale wetenschappelijke concurrentiepositie verder uit”, aldus staatssecretaris Sander Dekker. “De faciliteiten waarin we nu investeren versterken niet alleen de wetenschap, maar ook onze topsectoren.”

De miljoenen komen voort uit de ‘Nationale roadmap grootschalige onderzoeksfaciliteiten’. Gespecialiseerde laboratoria of grote databanken vergen een enorme investering die voor één onderzoeksgroep niet op te brengen is, vandaar dat de overheid bijspringt.

Magneet voor toptalent

“Goede onderzoeksfaciliteiten zijn van levensbelang voor onderzoek”, motiveert Dekker, en werken bovendien “als een magneet op toptalent”.

Op de roadmap staan sinds 2012 in totaal 29 onderzoeksfaciliteiten. Zes daarvan mochten twee jaar geleden al rond de tachtig miljoen euro verdelen.

De andere gefinancierde faciliteiten

 

BBMRI-NL2.0: NL-Biobank Research Facility

BBMRI-NL2.0 is het samenwerkingsverband tussen biobanken in Nederland. Een biobank is een verzameling van medische gegevens en lichaamsmateriaal van zieke en/of gezonde mensen. BBMRI-NL ontvangt 9,8 miljoen financiering voor het project BBMRI-NL2.0. Deze faciliteit geeft het bestaande onderzoek een impuls door gegevens van de verschillende soorten onderzoeksmaterialen aan elkaar te verbinden: bloed, weefsel, data, maar ook beeldmateriaal van bijvoorbeeld MRI-scans. Door die koppeling kan veelzijdig onderzoek worden gedaan naar het ontstaan van ziekten. Voorwaarde voor succesvolle koppeling is een eenduidige manier van opslaan; hiervoor ontwikkelt BBMRI-NL2.0 standaarden. Met de faciliteit kunnen belangrijke stappen worden gezet in het voorspellen, voorkomen en behandelen van ziekten. Met de financiering versterkt  BBMRI-NL de voorlopersrol die Nederland heeft in biomedisch onderzoek en de internationale biobankenwereld.

Betrokken organisaties (aanvragers): BBMRI-NL, EPI2, CTMM-TraIT

Projectleider: prof. dr. C.T.N. (Cisca) Wijmenga

High Field Magnet Laboratory HFML

Het High Field Magnet Laboratory (HFML) is gespecialiseerd in het onderzoek met en het maken van de sterkste continue magneetvelden. Hiermee doen onderzoekers verbonden aan het HFML en vele nationale en internationale externe gebruikers experimenten op het gebied van de natuurkunde, chemie en life sciences. Het HFML is in de afgelopen tien jaar uitgegroeid van een relatief kleine faciliteit tot een wereldspeler. HFML heeft de sterkste continue weerstandsmagneet van de wereld. Magneetvelden worden gebruikt om eigenschappen van materie te meten of ze te veranderen. Ook is het mogelijk om met magnetische krachten de zwaartekracht tegen te werken en zo experimenten te doen alsof ze in de ruimte plaatsvinden. Het lab ontvangt 14,9 miljoen euro voor nieuwe zeer krachtige magneten, uitbreiding van het koelsysteem en een verhoging van het aantal beschikbare uren voor experimenten. In Europa is het HFML de coördinator geworden van de European Magnetic Fields Laboratory, waar de complementaire magneetlaboratoria in Duitsland en Frankrijk onderdeel van uitmaken.

Betrokken organisaties (aanvragers): FOM, Radboud Universiteit

Projectleider: prof. dr. N.E. (Nigel) Hussey

NanoLabNL: Quantum Electrical Engineering QuEEn

NanoLabNL biedt een breed spectrum aan hoogwaardige nanotechnologische onderzoeksinfrastructuur. Het is een unieke faciliteit, met locaties in Twente, Delft, Groningen en Eindhoven. NanoLabNL maakt o.a. complexe sensoren en detectoren, die bijvoorbeeld minieme krachten kunnen meten. Het onderzoek richt zich in het bijzonder op het ontdekken van nieuwe materialen of materiaalstructuren met bijzondere quantumeigenschappen (voor bijvoorbeeld quantumcomputers). NanoLabNL ontvangt 17 miljoen euro financiering voor de ontwikkeling van nieuwe materialen, sensoren en devices met unieke nanostructuren. Op het gebied van nanotechnologie en quantum electrical engineering is de positie in het internationale onderzoeksveld zeer sterk, waardoor Nederlandse onderzoekers en bedrijven mondiaal een voorhoedepositie kunnen innemen.

Betrokken organisaties (aanvragers): RUG, TU/e, TNO, TU Delft, UT

Projectleider: ir. M. (Miriam) Luizink

Square Kilometre Array SKA

De Square Kilometre Array, kortweg SKA, wordt ’s werelds grootste en meest krachtige radiotelescoop. De bouw ervan in zowel Zuid-Afrika als Australië start in 2018 en SKA zal vanaf 2020 beelden produceren uit de tijd waarin de vroegste sterren en sterrenstelsels ontstonden. ASTRON leidt de internationale consortia belast met de ontwikkeling van de Low Frequency Aperture Array (LFAA) en de Mid Frequency Aperture Array (MFAA) en ontvangt hiervoor 12 miljoen euro. De financiering wordt ook gebruikt voor de ontwikkeling van hardware en software om de data te verwerken die de telescoop in de toekomst gaat produceren. De faciliteit onderzoekt vragen over het universum die alleen met radiogolven bestudeerd kunnen worden. Nederland speelt al bijna zeventig jaar een leidende rol in de wereld van de radioastronomie, onder andere dankzij de Westerbork radiotelescoop en de bouw van de LOFAR-radiotelescoop.

Betrokken organisaties (aanvragers): ASTRON, UvA, RUG, UL, Radboud Universiteit

Projectleider: dr. M.P. (Michiel) van Haarlem

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.