Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
18 juni 2024

Wetenschap
& Onderwijs

‘Meer waardering nodig voor onderwijs en impact’

Wetenschappers moeten voor hun beoordeling door te veel hoepels springen, klonk het tijdens een bijeenkomst over het nieuwe waarderen en erkennen. Je kunt niet van alle onderzoekers verwachten dat ze overal in uitblinken.

Het waarderen en erkennen van wetenschappers gaat op de schop. Onderzoeksfinanciers NWO en ZonMw spraken donderdag met ruim vierhonderd betrokkenen over een nieuw beloningssysteem. ZonMw-voorzitter Jeroen Geurts: “We beseffen dat we veel dingen niet meten die belangrijk zijn.”

Een wetenschapper wordt volgens Rianne Letschert, rector magnificus van de Universiteit Maastricht, nog vaak gezien als een schaap met vijf poten: hij of zij moet onderzoek doen dat maatschappelijke waarde heeft, onderwijs verzorgen, leidinggeven, en alles graag zo goed mogelijk. Daar moeten we vanaf, stelt ze. Volgens haar is er een mismatch tussen wat er van wetenschappers wordt verwacht en waarvoor ze worden beloond.

Onderwijshoogleraar

Er zou meer oog moeten zijn voor onderwijstaken, academisch leiderschap en impact, vindt Letschert. Ook een goede onderwijsvernieuwer moet hoogleraar kunnen worden, vindt ze. Bovendien moet er meer waardering komen voor afwijkende carrièrepaden. Zelf kreeg Letschert het verwijt dat ze een b-wetenschapper was toen ze ervoor koos om rector te worden in Maastricht. “Als je eenmaal hebt gekozen voor een carrière als onderzoeker, blijf je dat doen, is het idee. Ik vind dat ik een paar jaar rector moet kunnen zijn en daarna weer gewoon wetenschapper.”

Bij het beoordelen van een subsidieaanvraag moet meer waardering komen voor werken in teams, bleek uit recent onderzoek van NWO. Een goede zaak, vindt hoogleraar Sarah de Rijcke, directeur van het Centrum voor Wetenschap en Technologie Studies. Maar een verplichting moet het niet worden: een ‘lone wolf’ kan volgens haar ook in zijn eentje zinvol onderzoek doen.

Gezien op tv

Hoogleraar wetenschapscommunicatie Ionica Smeets maakt zich hard voor een van de kerntaken van wetenschappers: maatschappelijke impact. Daar valt ook wetenschapscommunicatie onder. Zelf is ze regelmatig te zien op tv en schrijft ze columns om haar kennis te delen. Smeets verbaast zich erover dat zelfs in haar geval wetenschapscommunicatie niet tot de hoofdtaken behoort. Contact met de buitenwereld wordt volgens haar vaak ten onrechte gezien als geinige hobby.

Waarom kun je wel prima carrière maken met heel goed onderzoek, belabberd onderwijs en geen enkele communicatie met de buitenwereld, terwijl dat met ‘best wel oké’ onderzoek, excellent onderwijs en geweldige communicatie veel moeilijker is? Impact moet ook beloond worden, vindt Smeets, en met meer dan “een boekenbon of een flesje wijn”. 

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.