Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
13 juli 2024

Wetenschap
& Onderwijs

Meer aandacht voor impact bij subsidieaanvragen

Wetenschapsgenootschap KNAW en wetenschapsfinanciers NWO en ZonMW onderstrepen opnieuw dat ze onderzoekers anders gaan beoordelen. Er komt meer aandacht voor de kwaliteit en de impact van onderzoek.

De drie organisaties ondertekenden eerder deze maand de San Francisco Declaration on Research Assessment. Deze DORA-verklaring is een wereldwijd initiatief om bij de beoordeling van onderzoek meer te letten op de intrinsieke kwaliteit ervan en minder te laten meewegen hoe vaak onderzoekers geciteerd zijn en hoeveel publicaties ze op hun naam hebben. De verklaring is in 2012 gepubliceerd en al door meer dan 1.200 organisaties en bijna 14 duizend onderzoekers onderschreven.

Verhalende aanvraag

Het ondertekenen van de DORA-verklaring past binnen het voornemen in Nederland om onderzoekers anders te waarderen en beoordelen. Wetenschapsfinanciers NWO en ZonMW kondigen aan dat ze scherper gaan formuleren welke criteria gebruikt worden voor het vaststellen van kwaliteit. De beoordelaars van onderzoeksvoorstellen krijgen een training over de nieuwe werkwijze.

Indieners moeten voortaan “verhalend aangeven” wat hun onderzoek bijdraagt aan wetenschap en samenleving. Er komt minder ruimte voor het opsommen van eerdere publicaties. Onderzoekers krijgen bij de beoordeling extra erkenning en waardering als zij in open access publiceren en hun onderzoeksdata delen.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.