Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
23 mei 2024

Wetenschap
& Onderwijs

Media laten zich meeslepen door populistische politici

Hoewel de jeugdcriminaliteit sinds 2007 sterk afneemt, neemt de berichtgeving erover in de media juist toe. En dat niet alleen: de media zijn vooral geïnteresseerd in criminele jongeren met een Marokkaanse achtergrond. Die dan bij voortkeur worden opgevoerd als ‘straatterroristen’ en ‘Marokkaans tuig’.

Dat blijkt uit dit onderzoek van VU-alumnus Nel Ruigrok, eigenaar van onderzoeksbureau LJS Media Research, in samenwerking met onder andere VU-onderzoekers Wouter van Atteveldt en Anne-Marie Slotboom. Het was al in september vorig jaar gepubliceerd, maar vandaag vestigde universitair hoofddocent politieke communicatie en journalistiek van de UvA Joost van Spanje er de aandacht op in een stukje op Joop.nl.

Berichtgeving verhardt

De media gaan mee in de framing van de PVV, stelt Van Spanje. Het overgrote deel van de berichtgeving over jeugdcriminaliteit gaat over Marokkanen, terwijl in feite maar 11 procent van de verdachten een Marokkaanse achtergrond heeft.

Ook verhardt de berichtgeving erg. ‘De incident-gedreven berichtgeving gaat gepaard met een sterkere focus op repressie dan preventie’, aldus Ruigrok. ‘Deze verharding van het nieuws zien we vooral terug in het NOS-journaal, de populaire kranten, gratis kranten en de nieuwe media.’

Marokkaans tuig

Vercommercialisering van het nieuws en beperking van de budgetten van de redacties is de oorzaak van dit journalistieke populisme, volgens Ruigrok. Journalisten krijgen de tijd niet om zelf iets uit te zoeken en schrijven klakkeloos op wat politici ze vertellen. Daarbij is het commerciëel interessanter om de vox populi naar de mond te praten over criminaliteit door ‘Marokkaans tuig’ dat ‘keihard moet worden aangepakt’. 

‘Journalisten gebruiken graag politici als bron, omdat dit het bericht meer ‘body’ geeft. Hoe machtiger de politicus in kwestie, hoe groter de kans dat het contact een citaat oplevert’, constateert Ruigrok. ‘Ook politici die uitspraken doen die veel stof doen opwaaien en daarmee zorgen voor reacties in de media, zullen eerder worden geciteerd.’

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.