Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
14 april 2024

Wetenschap
& Onderwijs

Medezeggenschap schaamt zich voor behandeling internationale studenten

De ondernemingsraad en de universitaire studentenraad hebben geen goed woord over voor het advies dat de VU aan internationale studenten geeft die voor 1 augustus geen kamer hebben kunnen vinden: kom dan maar niet.

“Als VU-medewerker schaam ik me dat we zo omgaan met studenten”, aldus een OR-lid. “Die hebben zich een heel jaar voorbereid, met alle stress van dien, en krijgen dan te horen dat ze beter iets anders kunnen kiezen.” “Veel internationale tweedejaars studenten hebben vorig jaar bij mensen op de bank geslapen omdat ze het eerste jaar een woning via de VU kregen, waar ze na een jaar weer uitmoesten”, aldus Joep van Dijk van de SRVU, volgend collegejaar de nieuwe voorzitter van de usr.

College van bestuurslid Marcel Nollen had geen bevredigend antwoord. “We kunnen geen kamers toveren”, zei hij. “We hebben er bij studentenhuisvester DUWO op aangedrongen om maximaal uit de comfortzone naar woonruimte te zoeken.”

Beetje eng

De VU verwacht voor het komende jaar weer veel studenten, onder andere uit uit het buitenland. Rector Jeroen Geurts zei onlangs al dat hij het “een beetje eng” vindt, want er komen er duizenden meer dan waar plaats voor is.

Een OR-lid wees er verontwaardigd op dat de VU er bij de faculteiten altijd op heeft aangedrongen internationale studenten aan te trekken omdat die geld opleveren en kleine opleidingen kunnen redden die weinig studenten trekken. Financieel directeur Hanco Gerritse, die het CvB bijstond, antwoordde dat de VU dat al jaren niet meer doet. “We staan ook niet meer op buitenlandse beurzen om studenten te werven.”

Groeien en krimpen

Daar nam het OR-lid geen genoegen mee. “Je kunt niet jaren lang zeggen dat we moeten groeien en dan opeens aandringen dat we moeten krimpen.” Gerritse zei dat het geen specifiek VU-probleem is, maar dat het op alle universiteiten speelt.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.