Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
17 september 2024

Wetenschap
& Onderwijs

Mag je roven en moorden in een online game?

Stelen, roven, moorden, iemand met je motorzaag aan plakjes snijden, in een game mag alles, toch? Neen. In Japan werd in 2008 een vrouw gearresteerd voor moord op haar virtuele echtgenoot en in het zelfde jaar werden twee jongens veroordeeld, hier in Nederland, voor het stelen van virtuele objecten in het online spel RuneScape.

Je gedrag op Internet, zelfs het gedrag van jouw virtuele personage (of avatar) in een online game, kan verregaande gevolgen hebben voor jou in je echte, tastbare leven. Intrigerende materie, die in een reeks van vier colleges voor leerlingen van de vierde en vijfde klas van de middelbare school uit de doeken wordt gedaan.

Personage vermoorden

Gameontwikkelaars, een antropoloog, een jurist en een gamewetenschapper nemen de scholieren mee in hun wetenschappelijke onderzoek naar online gaming. “Het is bedoeld om leerlingen bekend te maken met de universiteit en ze te prikkelen met dit thema”, zegt Universitair docent Internetrecht Anne de Hingh.

Die Japanse vrouw is natuurlijk niet echt veroordeeld voor moord, ze had zich illegaal toegang verschaft tot het account van een man met wie ze het spel MapleStory speelde, en met wiens virtuele personage haar personage was getrouwd. Het paar ging scheiden (op initiatief van de virtuele echtgenoot) en daar was de vrouw zo boos over dat ze inbrak en het personage van haar spelpartner vermoordde. Ze werd gearresteerd voor de inbraak in de computer en voor het manipuleren van elektronische data.

Juridische grenzen

“Er zijn juridische grenzen aan wat je in een spel mag doen”, zegt De Hingh. “Daarnaast heerst er in de virtuele wereld ook een notie van wat rechtvaardig is en wat niet. De spelers van het online science fiction spel Eve Online, bijvoorbeeld, kwamen in opstand tegen de makers van het spel omdat ze het niet eens waren met een besluit. Ze saboteerden het spel en dwongen de makers zo om concessies te doen.”

Het is dus niet zo vrijblijvend allemaal, dat online gamen. Bovendien levert het allemaal interessante fenomenen op die wetenschappelijke studies rechtvaardigen. Antropoloog Peter Versteeg bestudeert bijvoorbeeld hoe gamers een identiteit ontwikkelen binnen de virtuele wereld waarin ze spelen.

Meer informatie

De collegereeks start op 9 maart en de colleges zijn daarna op 6 april, 11 mei en 8 juni. De deelnemende leerlingen moeten na afloop zelf een presentatie houden.

Meer informatie bij Anne de Hingh.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.