Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
19 april 2024

Wetenschap
& Onderwijs

Louise Gunning machtigste vrouw in de wetenschap

De machtigste vrouw in onderwijs en wetenschap is voor het derde jaar op rij Louise Gunning, voorzitter van de Universiteit en Hogeschool van Amsterdam. Dat stelt het feministische maandblad Opzij.

Gisteravond presenteerde het maandblad voor de zesde keer een lijst van honderd machtige vrouwen. Die lijst bestaat uit een verzameling van top-10’en op allerlei terreinen van de samenleving, zoals sport, justitie, openbaar bestuur, politiek, media, goede doelen, cultuur, bedrijfsleven en gezondheidszorg.

Invloedrijke hoogleraren

Er is ook een top-10 van machtige vrouwen in onderwijs & wetenschap. “Het is dringen op deze lijst”, schrijft het tijdschrift. “Voor invloedrijke hoogleraren was nauwelijks plek.”

Van drie naar twee ging Louise Fresco, die haar leerstoel aan de Universiteit van Amsterdam verlaten heeft en nu aan het roer staat van Wageningen Universiteit. Op drie en vier staan Pauline van der Meer Mohr en Marjan Oudeman, de bestuursvoorzitters van de Erasmus Universiteit Rotterdam en de Universiteit Utrecht. Anka Mulder, vicevoorzitter van de TU Delft, staat volgens de jury op vijf.

Bussemaker op drie

De rest van de lijst bestaat uit Annette Roeters (inspecteur-generaal bij de Onderwijsinspectie), Rinda den Besten (voorzitter van de raad Primair Onderwijs), Geert ten Dam (hoogleraar onderwijskunde aan de UvA en voorzitter van de Onderwijsraad), Jet de Ranitz (per 1 december bestuursvoorzitter van de Hogeschool Inholland) en Dymph van den Boom (rector van de Universiteit van Amsterdam).

En onderwijsminister Jet Bussemaker? Die heeft zeker invloed op het onderwijs en onderzoek in Nederland, maar zij staat in de lijst met politici, op nummer drie.

 

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.