Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
18 april 2024

Wetenschap
& Onderwijs

Loopbaanbegeleiding op de VU moet beter, vindt universitaire studentenraad

De VU moet studieverenigingen meer betrekken bij loopbaanbegeleiding, stelt de universitaire studentenraad. Maar wat vinden de Career Services van de universiteit daarvan?

Het moet beter met de loopbaanbegeleiding op de VU. Althans, dat vindt de universitaire studentenraad (USR). Er wordt te weinig nagedacht over de stap ná het onderwijs, vindt raadslid Vincent Mesrine: “Wat topuniversiteiten over de hele wereld onderscheidt van andere universiteiten is het niveau van de loopbaandiensten en het netwerk dat ze aanbieden. En als ik rondkijk op de VU is dat gewoon niet goed genoeg, het is erg inconsistent.”

Zo hebben de rechtenfaculteit en de School of Business & Economics (SBE) sterke Career Services, afdelingen die studenten klaarstomen voor hun werkende leven. Tegelijkertijd ontbreekt zo’n centrale afdeling bij de bètafaculteit – de grootste faculteit van de VU – waar loopbaanbegeleiding bij de opleidingen ligt. De USR wil loopbaanbegeleiding over de hele VU gelijktrekken en heeft daarvoor een geheim wapen: de studieverenigingen.

Betere banenmarkten

Vincent Mesrine

Dat lijkt logisch, want de studieverenigingen staan in nauw contact met de studenten die Career Services op de VU proberen te bereiken. Volgens Mesrine moeten de studieverenigingen dan ook meer geld krijgen om hun werkzaamheden in loopbaanbegeleiding uit te breiden. “Met meer middelen kunnen ze bijvoorbeeld betere banenmarkten organiseren.”

Mesrine benadrukt het belang van samenwerken met de bestaande Career Services van de opleidingen en faculteiten. “Dus samenwerking tussen de studieverenigingen en Career Services, maar ook tussen de studieverenigingen van verschillende faculteiten. Dat leidt tot meer interdisciplinaire banenkansen.”

Stoomcursus voor werkende leven

Uit gesprekken met de Career Services van Rechtsgeleerdheid en SBE blijkt dat deze afdelingen veel doen aan loopbaanbegeleiding, zoals cv-checks, oefensollicitaties, coaching, gesprekken en excursies. En daar is veel tijd en energie in gestopt, zegt Lonneke Korenromp, afdelingshoofd Career Services en alumnirelaties bij SBE. “We hebben met studenten en opleidingen gepraat om te weten waar behoefte aan is, zodat we dat kunnen aanbieden.” Bij rechten is Kickstart Your Career een populair traject, vertelt loopbaanadviseur Ellen Hiemstra. “We organiseren dat twee keer per jaar. In dit traject krijgen deelnemers inzicht in zichzelf, het sollicitatieproces en de arbeidsmarkt. Het is een stoomcursus voor het werkende leven.”

Studenten bereiken

Waar alle Career Services moeite mee hebben, is het bereiken van studenten. Voor de Career Services van de rechtenfaculteit is dat extra lastig, want loopbaanbegeleiding is geen onderdeel van het curriculum van de opleidingen. “Naast mailings doen we daarom aan collegepraatjes, we hebben een LinkedIn-pagina en we adverteren op de lichtkranten verspreid over de universiteit. Zo is onze bekendheid in de jaren toegenomen. Onze studenten weten onze Career Portal steeds beter te vinden, daar bieden we al onze diensten aan.”

Ook bij SBE is het lastig om de studenten te bereiken, al is het grote voordeel op deze faculteit dat loopbaanbegeleiding hier wél onderdeel is van de curricula. “Studenten van Finance moeten bijvoorbeeld voor hun opleiding twee workshops bij ons volgen. We zien dat veel van die studenten daarna nog terugkomen bij ons voor andere diensten”, zegt Korenromp.

Naar Gerechtshof

Wat betreft samenwerking met studieverenigingen doet de Career Services van Rechtsgeleerdheid naar eigen zeggen veel moeite. “We maken elk jaar kennis met de nieuwe besturen en organiseren Meet the Court samen met studievereniging QBDBD”, zegt loopbaanadviseur Mireille Schouten. “Bij Meet the Court gaan we met zo’n 80 studenten op bezoek bij het Gerechtshof Amsterdam. We zoeken bewust de samenwerking op en promoten elkaars events en workshops. Ik denk dat het wel belangrijk is om dat goed af te stemmen en te blijven communiceren.”

Best practices

Alle VU-faculteiten zijn aangesloten bij het interfacultair overleg over loopbaanbegeleiding. Hier leren de faculteiten van elkaars best practices. Zo gebruikt de Bètafaculteit een AI-tool die SBE heeft aangeschaft, die je cv van feedback voorziet. De Career Portal, ooit opgezet door SBE en Rechten, wordt nu universiteitsbreed gebruikt. Onlangs werd voor de tweede keer de VU Career Skills Day georganiseerd, een evenement waar elke VU-student zich kan voorbereiden op zijn loopbaan.

SBE organiseert geen activiteiten met de studieverenigingen, maar steekt ook tijd in een goede samenwerking. “In de periode voor de Amsterdam Career Days bijvoorbeeld, die studievereniging Aureus organiseert, geven we een extra cv-workshop. Zo sluiten we aan op wat zij doen”, zegt Korenromp. “We moeten niet de concurrentie met elkaar aangaan en juist uitzoeken waar we kunnen samenwerken. Dat gaat elk jaar beter.”

‘Onwijs veel geld’

En meer geld voor loopbaanactiviteiten naar de studieverenigingen, wat denken de Career Services van Rechtsgeleerdheid en SBE daarvan? Korenromp: “Wat Aureus verdient met de Career Days kan de universiteit helemaal niet betalen, dat is onwijs veel geld. Ik zie daarom niet helemaal in waarom de VU extra geld moet geven aan de studieverenigingen voor iets waar ze al geld mee verdienen.” Verder benadrukt Korenromp dat ze groot voorstander is van de acsametiviteiten die de SBE-studieverenigingen organiseren, maar dat de verenigingen iets anders bieden dan de Career Services. “Bij ons werken professionele mensen die loopbaanadvies kunnen geven, iets dat de studieverenigingen niet kunnen. Een carrièrebeurs organiseren kunnen zíj dan weer heel goed.” Schouten voegt toe: “Bij Rechtsgeleerdheid ligt loopbaanbegeleiding bij onze afdeling, dus het is wel belangrijk om af te stemmen wat de studieverenigingen met dat geld gaan doen en of we samen kunnen optrekken.”

Uit de gesprekken met de twee Career Services blijkt dat de situatie per faculteit erg verschilt, en daarmee lijken er per faculteit ook andere oplossingen nodig. Schouten: “Het is misschien logischer dat op faculteiten waar ze minder aan loopbaanbegeleiding doen de studieverenigingen dat oppakken.”

‘We moeten juist uitzoeken waar we kunnen samenwerken met studieverenigingen’

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.