Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
26 mei 2024

Wetenschap
& Onderwijs

‘Geld basisbeurs moet wel binnen sector blijven’

Met de opbrengst van het nieuwe leenstelsel wil het kabinet onder meer de doorstroom van scholieren naar het hoger onderwijs verbeteren. Studentenorganisaties zijn verdeeld: de ene vindt het verdedigbaar, de andere twijfelt.

Het nieuws werd woensdag bekend: vanaf 2018 gaat minister Bussemaker “vanuit het studievoorschot” geld besteden aan betere loopbaan- en studiekeuzebegeleiding van scholieren. Het bedrag zal oplopen tot dertig miljoen euro per jaar.

Niet de afspraak

Het is heel goed dat universiteiten en hogescholen samenwerken met het voortgezet onderwijs en mbo, vindt Jan Sinnige van het Interstedelijk Studenten Overleg. “Er vallen nog steeds te veel eerstejaars uit omdat ze als scholier niet goed zijn geholpen met het maken van hun studiekeuze. Het is belangrijk dat bijvoorbeeld de Hanzehogeschool Groningen aan een school in Winschoten uitlegt waar eerstejaarsstudenten tegenaan lopen en hoe de voorbereiding van scholieren beter kan.”

Maar het geld mag “natuurlijk” niet worden besteed aan extra docenten voor de loopbaanbegeleiding van scholieren. “Dan zou de opbrengst van het leenstelsel naar een andere onderwijssector gaan en dat is niet de afspraak.”

Grens overschreden

De Landelijke Studenten Vakbond maakt zich meer zorgen, zegt voorzitter Jarmo Berkhout. “Ook ik vind het belangrijk dat scholieren goed worden geholpen met hun studiekeuze, daar hebben ze recht op. En als daar te weinig geld voor is, moet het ministerie dat beschikbaar stellen.”

Maar hij heeft er moeite mee dat de betere samenwerking tussen hoger onderwijs en scholen betaald wordt met geld dat voor het hoger onderwijs is bedoeld. “De basisbeurs van studenten is tegen onze zin afgeschaft en het bespaarde geld zou alleen worden geïnvesteerd in de verbetering van het hoger onderwijs. We vragen ons af of die grens hier niet overschreden wordt.”

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.