Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
15 mei 2024

Studentenleven
& Maatschappij

Wat kun je met die studie? Who cares!

Jongeren letten bij hun studiekeuze weinig op de baan die ze er later mee kunnen krijgen. Als ze betere informatie krijgen over hun carrièremogelijkheden houden ze daar meer rekening mee, blijkt uit nieuw onderzoek.

Kies je een studie die je leuk lijkt, waar je goed in bent, of die de beste baankansen biedt? Hoogleraar Didier Fouarge van het Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt (ROA) van de Universiteit Maastricht onderzocht de motieven waarmee jongeren een vervolgopleiding kiezen en concludeert dat carrièremogelijkheden op de laatste plaats komen.

Betere keuzes

Een gebrek aan kennis over de baankansen van vervolgstudies kan zorgen voor ‘suboptimale’ keuzes, stelt Fouarge. Onderzoek naar de keuzemotieven van afgestudeerde mbo’ers wees uit dat meer informatie tot betere studiekeuzes leidt: ze vonden dan vaker werk op eigen niveau, waren tevredener over hun baan en hadden minder vaak spijt van hun studiekeuze.

In zijn inaugurele rede die hij donderdag uitsprak, beveelt Fouarge beleidsmakers dan ook aan om scholieren beter te informeren over de arbeidsmarkt en baankansen van een studie. Volgens hem hebben docenten daar de tijd niet voor, en zijn ze daar ook niet voor opgeleid. De overheid zou op dat gebied meer moeten investeren.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.