Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
26 mei 2024

Wetenschap
& Onderwijs

Laat manier van toetsen aan de docent over

VU-docenten mogen de digitale leeromgeving Canvas niet meer gebruiken voor toetsen. “Dit kan de VU niet zomaar middenin een onderwijsperiode besluiten”, vindt Dimitris Pavlopoulos, docent methoden en technieken bij Sociale Wetenschappen.

Gebruikt u Canvas om te toetsen? “Ja, elke week hebben mijn studenten een tussentijdse toets via Canvas. Dat zijn toetsen waarbij ze hun boek mogen gebruiken, dus mij maakt het niet uit dat studenten dingen kunnen nazoeken in andere onderdelen van Canvas.”

Het probleem is ook dat studenten soms hun tentamen niet konden opslaan. “Ik had het gewaardeerd als de VU ons als docenten had geïnformeerd over de problemen, zodat we zelf kunnen besluiten of we Canvas nog willen gebruiken in plaats van het zomaar middenin een onderwijsperiode te verbieden.”

Zijn er alternatieve toetsprogramma’s op de VU? “Het officiële digitale toetsprogramma van de VU is compleet verouderd. Je hebt er als docent zelf geen enkele controle op. Je moet je vragen drie weken van tevoren inleveren bij de beheerder en dan worden die ingevoerd. Daarna kun je niks meer wijzigen of aanpassen. Dat is voor veel docenten niet werkbaar. De hele digitale toetsomgeving, de zogeheten DigiTent is verouderd. Dat is drie jaar geleden al vastgesteld, maar tot nu toe is er niks aan gebeurd.”

Ach, als het maar werkt, toch? “Maar het werkt dus niet. Je kunt die programma’s alleen draaien met een heel oude versie van Windows. Dat is al lastig. En we hebben ook al verschillende keren meegemaakt dat studenten de programma’s die ze nodig hebben voor het tentamen helemaal niet hadden. Voor sommige vakken gebruiken we bijvoorbeeld SPSS bij het tentamen (Statistical Package of the Social Sciences). Dan blijkt op het tentamen dat studenten helemaal geen SPSS kunnen opstarten. Elke keer weer zegt de dienst IT dat ze het in orde gaan maken, maar het is telkens niet geregeld.”

Wat gaat u nu doen met uw tussentijdse toetsen? “Toen we vorige week dat bericht kregen dat we Canvas niet meer mogen gebruiken, heb ik meteen het faculteitsbestuur en de rector gemaild. Daar is uitgekomen dat ik kan doorgaan met toetsen in Canvas.”

En voor de toekomst? “Vanaf volgend studiejaar moet er een nieuw digitaal toetsprogramma zijn. Ik hoop dat de problemen dan zijn opgelost, maar eigenlijk had dat natuurlijk veel eerder moeten gebeuren.”

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.