Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
18 april 2024

Wetenschap
& Onderwijs

Kustwater is te giftig voor algen

De Europese norm voor een aantal chemische stoffen in onze kustwateren moet strenger. Anders gaan de microalgen dood en wordt het hele ecosysteem vernield. Dat blijkt uit het onderzoek van chemicus Petra Booij, die hierop vanochtend promoveerde.

Minder vervuiling

Samen met Sascha Sjollema van de UvA onderzocht zij voor het eerst de precieze samenstelling van het complexe mengsel aan chemische stoffen in de zee en het effect hiervan op microalgen. Goed nieuws is dat door allerlei maatregelen de vervuiling door de onderzochte stoffen minder wordt.

Slecht nieuws is dat er diverse factoren zijn die de giftigheid van de stoffen beïnvloeden, maar die niet worden meegenomen in de Europese norm. De onderzoekers pleiten voor een andere aanpak die het mogelijk maakt nieuwe chemische stoffen te identificeren.

 

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.