Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
22 mei 2024

Wetenschap
& Onderwijs

KNAW verbiedt theatervoorstelling Diederik Stapel

De Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen heeft bezwaar gemaakt tegen een optreden van Diederik Stapel op een Amsterdams festival. Het optreden is niet doorgegaan, schrijft NRC Handelsblad.

De KNAW, die het Amsterdamse Discovery Festival sponsort, wil op geen enkele wijze geassocieerd worden met Stapel, zegt een woordvoerder tegen NRC. “Wij noemen ons als KNAW het geweten van de wetenschap. Wij willen niet dat een festival waaraan wij verbonden zijn hem een podium biedt.”

Fictiefabriek-peepshow

Stapel ontwikkelde samen met schrijver Anton Dautzenberg een Fictiefabriek-peepshow voor het festival. De organisatoren vonden dat prima passen bij het thema ‘waarheid en werkelijkheid’, maar zegden het optreden toch af omdat ze bang waren dat de KNAW de subsidie zou intrekken.

Onderzoeksdata verzonnen

Stapel was hoogleraar sociale psychologie aan Tilburg University toen hij in 2011 tegen de lamp liep. Hij bleek op grote schaal onderzoeksdata te hebben verzonnen. Een commissie concludeerde dat hij fraudeerde in zeker 55 van de 130 artikelen die hij schreef, en bij tien proefschriften die hij begeleidde.

Samen met Dautzenberg maakte hij het boek en de theatervoorstelling De fictiefabriek.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.