Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
10 juni 2024

Wetenschap
& Onderwijs

Klacht Nijkamp ongegrond, hij eist excuses

Economiehoogleraar Peter Nijkamp heeft niet gesjoemeld met onderzoeksgegevens. Dat is de conclusie van de onderzoekscommissie van de VU, bestaande uit de wetenschappers Jan Struiksma, Jan van Mill en Guy Widdershoven. De commissie acht de derde anonieme klacht op alle fronten ongegrond.

Charlatans

Peter Nijkamp is blij met de uitspraak, maar nog wel boos over de manier waarop het is gelopen. “Als charlatans onbekommerd valse beschuldigingen kunnen rondsturen om toegewijde wetenschappers een kopje kleiner te maken, dan is in de toekomst de weg vrij voor steeds meer subversieve acties”, zegt hij in de Volkskrant. De inmiddels gepensioneerde hoogleraar eist excuses van de VU, anders stapt hij naar de rechter. Het college van bestuur en de ombudsman hebben ernstige fouten gemaakt bij het beoordelen van de klacht, vindt hij.

Concreet en ernstig

Of die excuses er gaan komen, is nog maar de vraag. Rector Vinod Subramaniam vindt die niet nodig, omdat de beschuldigingen dermate ‘concreet en ernstig’ waren dat de VU ze wel moest onderzoeken. Niet onderzoeken was volgens de rector tegen de Europese gedragscode voor wetenschappelijke integriteit geweest. Wel vindt het bestuur het jammer dat de klager anoniem wilde blijven en zich zo aan het debat onttrok, maar wel de media opzocht. De commissie doet geen uitspraken over het proefschrift van Nijkamps promovendus Karima Kourtit, omdat dat al door een vorige commissie was onderzocht. Ook vindt de VU de zaak hiermee afgedaan, eventuele volgende klachten tegen Nijkamp of Kourtit worden niet meer in behandeling genomen. Het onderzoeksrapport is openbaar met instemming van de betrokkenen.

 

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.