Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
20 september 2024

Wetenschap
& Onderwijs

Kauwspieren van schilderstape genomineerd

Volgende week vrijdag is de eerste VU-Onderwijsdag. Op 6 februari wordt de innovatieprijs uitgereikt aan de docent met het beste idee om de kwaliteit van het onderwijs te verbeteren. Drie projecten zijn genomineerd, ondermeer dat van Jan Harm Koolstra van ACTA.

De ideeën van Koolstra vallen dit studiejaar goed in de smaak. Nadat eerst al zijn e-learningmodule Innervatie in het hoofd-halsgebied een plek verdiende bij Grassroots, staat hij nu ook tussen de laatste drie projecten voor de innovatieprijs. “Eigenlijk vroeg de directeur Onderwijs mij of ik met mijn e-learning niet mee wilde doen aan de innovatieprijs, maar ik zelf vond dat niet zo geschikt. Daarom kwam ik met het idee voor de weergave van de kauwspieren op een schedel van plastic.”

Helpt om te visualiseren

Binnen de ACTA worden de kauwspieren als een van de lastigste onderdelen gezien. “Veel studenten hebben moeite om het te visualiseren en echt te begrijpen. Wanneer je een plaatje omdraait, weten ze soms al niet meer wat waar zit. Het helpt enorm als ze zoiets eens in hun handen hebben.” Daarbij is de ligging van de kauwspieren sowieso lastig in kaart te brengen. “De aanhechtingen zijn heel complex. Rondom de mond is er veel minder ruimte voor een spier dan bijvoorbeeld in de arm, waar je heel makkelijk de pees aan kan wijzen. Maar ondertussen moeten die kauwspieren wel enorm veel kracht kunnen zetten.”

Spectaculaire resultaten

Koolstra is in ieder geval blij verrast door de eerste resultaten. “Ik vind ze spectaculair. We hebben het practicum nu twee keer gehouden en sindsdien slaagt ongeveer tachtig procent bij de eerste poging voor het tentamen. Hiervoor lag dat percentage tussen de vijftig en zestig.” Omdat de winnaar van de innovatieprijs 50.000 euro voor de faculteit krijgt en de schedels niet zoveel kosten, buigt Koolstra zich alweer over een nieuw project. “Waarschijnlijk iets met het verduidelijken van biomechanica, maar ik weet nog niet precies wat.”

Student Giza Landweer over het practicum:

“Ik vond het leuk en vooral zeer nuttig. Je kunt wel heel veel naar plaatjes kijken, maar als je een schedel in je handen hebt, wordt het een stuk logischer. Je onthoudt het op deze manier ook veel beter dan met een 3D-animatie.” 

Tijd en plaats

Uitreiking van de innovatieprijs is op vrijdag 6 februari om 16 uur in KC-137.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.