Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
15 mei 2024

Wetenschap
& Onderwijs

Kamer eist plan van aanpak Engelstalige opleidingen

Binnen acht weken moeten alle universiteiten en hogescholen de minister van Onderwijs laten weten hoe ze het aantal Engelstalige opleidingen ‘stevig’ gaan terugdringen. Dat eist de Tweede Kamer.

Dinsdag is een motie van NSC, VVD en BBB aangenomen die het kabinet aanspoort om het aantal Engelstalige opleidingen in het hoger onderwijs snel te verminderen. Acht weken krijgt minister Robbert Dijkgraaf om samen met de instellingen een plan te maken.

In dat plan moeten concrete maatregelen staan “die elke instelling afzonderlijk gaat nemen om het aandeel Engelstalige opleidingen stevig terug te dringen”, waarbij ze rekening houden met “de arbeidsmarkt, studentenhuisvesting en regio”.

Ruime meerderheid

NSC, VVD en BBB hebben samen 51 van de 150 zetels in de Tweede Kamer. De motie kreeg steun van PVV (37 zetels), maar ook van onder meer de linkse partijen SP en Partij voor de Dieren. Er was dus een zeer ruime meerderheid.

Demissionair minister Robbert Dijkgraaf heeft zich niet verzet tegen de motie. “Ik zie haar als een mooie inzet voor de gesprekken die ik voer en blijf voeren”, zei hij vorige week in het debat. Binnen acht weken zullen de koepelorganisaties van universiteiten en hogescholen hem informeren over een plan van aanpak, beloofde hij.

Dijkgraaf: “Daarna ga ik uw Kamer zo spoedig mogelijk informeren over de uitkomsten van dit alles. Dan kunt u op basis van de plannen van de instellingen afwegen of deze voldoende ambitie uitstralen tegen de achtergrond van de motie.”

Intussen werkt hij aan een wetsvoorstel om ‘balans’ te krijgen in de internationalisering, dat hij nog voor de zomer wil indienen.

De indieners schrijven in hun motie dat 78 procent van alle masteropleidingen en 30 procent van alle bacheloropleidingen volledig in het Engels worden gegeven. Dat klopt ongeveer met de cijfers over de universitaire opleidingen. In het hbo is acht procent van de bachelors Engelstalig.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.