Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
25 mei 2024

Wetenschap
& Onderwijs

Inspectie: kwaliteit onderwijs niet in gevaar

Er zijn geen ernstige problemen met het onderwijs aan de VU. Dat concludeert de onderwijsinspectie in een brief aan het college van bestuur.

De onderwijsinspectie deed extra onderzoek naar aanleiding van berichten in de media dat er aan de VU een ernstige bestuurscrisis zou heersen. Maar na gesprekken met onder meer de ondernemings-, en studentenraad en het college van decanen ziet de inspectie geen aanleiding voor nadere stappen. “We hebben geen aanwijzingen gevonden dat er risico’s zijn voor de kwaliteit of kwaliteitsborging van het onderwijs aan de VU”, schrijft de inspectie.

De inspectie vindt wel dat het bestuur van de VU met veel ingrijpende veranderingen tegelijk bezig is. De communicatie binnen de universiteit over deze plannen is onvoldoende geweest en daardoor bestond niet altijd even veel draagvlak voor de voornemens. Inmiddels is dat draagvlak duidelijk breder aldus de inspectie: “Naar ons is gebleken onderschrijven de decanen de noodzaak van bezuinigingen en verwachten zij dat deze leiden tot een bedrijfsvoering die kwaliteit ondersteunt en efficiënter is.”

Door de komst van een nieuwe rector bestaat binnen de universiteit ook meer vertrouwen dat de onderwijsagenda daadwerkelijk wordt uitgevoerd, aldus de inspectie. “De geraadpleegde geledingen hebben tegenover de inspectie hun vertrouwen uitgesproken in het proces dat nu in gang is gezet.”

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.