Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
18 april 2024

Wetenschap
& Onderwijs

Initiatief Sapiens zoekt laatste geldschieter

De financiering van het samenwerkingsverband Sapiens, ‘de nieuwe werkplaats voor het antropoceen’, duurt door de coronacrisis langer dan verwacht. Bedrijven lijken huiverig om nu in meerjarige projecten te stappen.

De samenwerking tussen VU en Naturalis en de zoektocht naar partners gaat voorlopig door. De hoop van de organisatie was oorspronkelijk om de financiering afgelopen najaar rond te hebben, maar die deadline is inmiddels al een paar keer verschoven. “Het zijn idiote tijden”, zegt VU-woordvoerder Wessel Agterhof. Sapiens is met meerdere potentiële partners in gesprek, en heeft nu besloten hen meer tijd te geven om tot een besluit te komen. Volgens Agterhof is er veel interesse om mee te doen, maar zijn bedrijven in deze tijden voorzichtig met het instappen in meerjarige projecten.

Eerste tentoonstelling verzekerd

Om wat schot in het proces te krijgen, schreven ze de gemeente Amsterdam aan. In een brief aan de Amsterdam Economic Board, betuigt burgemeester Femke Halsema haar steun aan het project en roept ze organisaties die willen bijdragen aan duurzame, circulaire transities, op om zich aan te sluiten.

Sapiens heeft al een aantal toezeggingen van instanties om te participeren, waarvan een instantie heeft toegezegd de eerste tentoonstelling te willen financieren. Waar die over zal gaan, wordt bekendgemaakt zodra Sapiens echt van start kan gaan. Naast tijdelijke tentoonstellingen zal er in ieder geval een doorlopende tentoonstelling over het antropoceen te zien zijn.

Actieve geldschieters gezocht

In een extra ingelaste vergadering met de ondernemingsraad, de universitaire studentenraad en het college van bestuur plaatste de OR eind vorig jaar vraagtekens bij de mogelijke betrokkenheid van Shell bij Sapiens. “Dat is niet de partij waar je aan denkt als het gaat om duurzaamheid”, aldus OR-voorzitter Henk Olijhoek. Het project was in gesprek met de Dutch Sustainable Growth Coalition, die acht Nederlandse internationaal opererende bedrijven verenigt – waaronder Shell, KLM en Unilever. Hier is echter geen samenwerking uit voortgekomen. “Sapiens zoekt geldschieters die goed passen bij de doelstelling van het project, en actief willen meedenken met de invulling”, zegt Agterhof.

Zo komen sommige geldschieters zelf ook met ideeën voor Sapiens, waaronder de partner die de eerste tentoonstelling heeft gefinancierd. Belangstellenden zullen nog even moeten wachten voordat ze die kunnen bezoeken. Eind van dit jaar wordt het gebouw de Valley opgeleverd, daarna is het tijd voor de inrichting. Maar eerst dus nog zoeken naar een laatste partner.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.