Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
12 april 2024

Wetenschap
& Onderwijs

Hoogleraar VUmc krijgt prijs voor kankeronderzoek

Bob Pinedo, emeritus hoogleraar medische oncologie aan het VUmc, kreeg zaterdag de hoogste Amerikaanse onderscheiding voor klinisch kankeronderzoek uitgereikt. Hij is de eerste Nederlander en derde niet-Amerikaan die de prestigieuze David A. Karnofsky Memorial Award ontving.

Pinedo is de grondlegger van het VUmc Cancer Center Amsterdam. Hij bracht onderzoekers van verschillende disciplines bij elkaar om het onderzoek naar kanker te bevorderen en wist ook genoeg donateurs bij elkaar te verzamelen.

Stamceltherapie

In zijn onderzoek richtte hij zich met name op de resistentie tegen kankermedicijnen en op de mogelijkheden van stamceltherapie. Hij combineerde fundamenteel onderzoek met de klinische praktijk. Dat Pinedo zijn best deed om wetenschap en samenleving bij elkaar te brengen is ook een van de punten waarop de jury van de David A. Karnofsky Memorial Award hem waardeerde. De prijs wordt sinds 1970 uitgereikt door de American Society of Clinical Oncology aan een internationaal vermaard oncoloog.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.