Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
14 juli 2024

Wetenschap
& Onderwijs

Freek Vonk komt niet naar de VU om mooi te wezen

Iedereen kent Freek Vonk als televisiepersoonlijkheid en van de dierenplaatjes bij Albert Heijn. Dat hij ook zijn sporen heeft verdiend als wetenschapper is minder bekend, getuige de wat zuurpruimerige reacties op het nieuws dat Vonk bijzonder hoogleraar wordt aan de VU.

‘”Bijzonder Hoogleraar” stelt dus ook geen éne reet meer wat voor’, aldus iemand op Twitter. ‘Bij een hoogleraar denk ik niet aan Freek Vonk’, merkt een andere twitteraar op. ‘Hoe dan??’, wil iemand anders weten. ‘Faillissement van de academische wereld als je hoogleraren aanstelt om hun marketingwaarde’, aldus een brombeer.

Vonk maakt bij veel mensen sowieso veel woede los. Een foto van zijn ontblote torso met het litteken dat hij overhield toen hij drie jaar geleden door een haai werd gebeten, brengt veel twitteraars het schuim al op de lippen.

Wetenschappelijke bladen

Maar de jonge bioloog (hij is pas 36) komt niet naar de VU om mooi en stoer te wezen. Hij is al acht jaar als onderzoeker verbonden aan het Naturalis Biodiversity Center, publiceert in internationale gerenommeerde wetenschappelijke bladen en haalt prestigieuze onderzoeksbeurzen binnen.

Aan de VU gaat hij onderzoek doen naar de mogelijkheden om medicijnen te maken uit slangengif. Slangengiffen zijn complexe mengsels die zelfs met moderne biologische en chemische technieken lastig te bestuderen zijn. Maar de afzonderlijke componenten bieden veel mogelijkheden bij het ontwikkelen van nieuwe medicijnen, die voor een groot deel nog niet in kaart zijn gebracht.

Vonk gaat zich daar als VU-onderzoeker op toeleggen. Daarnaast zal hij ook onderwijs geven. En dat hij ook didactisch begaafd is, heeft hij ruimschoots bewezen in zijn televisieprogramma’s.  

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.