Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
15 april 2024

Wetenschap
& Onderwijs

Hoogleraar Sarah van Walsum overleden

Hoogleraar migratierecht en familiebanden Sarah van Walsum (59) is afgelopen zondag aan de gevolgen van leukemie overleden. Ze was een jaar lang ziek.

NWO-beurs

Drie jaar geleden kreeg zij anderhalf miljoen voor haar onderzoek van wetenschapsorganisatie NWO. Het was bijzonder dat een jurist zo’n beurs kreeg, vertelde ze aan Advalvas: “Het heeft waarschijnlijk geholpen dat ik interdisciplinair onderzoek doe dat ook toegankelijk is voor een commissie met een niet-juridische achtergrond.”

Migratie

Ze deed onderzoek op het snijpunt van gender- en migratiestudies. “Mensen denken vaak dat migratie vooral om arbeidsmigratie en asielaanvragen gaat. Pas de laatste jaren is men gaan beseffen dat er vooral om familieredenen wordt gemigreerd.”

Ziekbed

Van Walsum wilde haar ideeën graag nog verder uitwerken en laten voortzetten door anderen. Daarom begeleidde ze onderzoekers Jill Alpes, Younous Arbaoui, Nadia Ismaili, Johanne Søndergaard tot het laatst vanaf haar ziekbed.

 

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.