Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
2 oktober 2024

Campus
& Cultuur

De drie rechters

‘Thank you, your honour’

Gespannen kijken groepjes studenten in een collegezaal in het Initium om zich heen en bestuderen hun tegenstanders. Het zijn de beste pleiters van universiteiten over de hele wereld. Ze zijn naar de Vrije Universiteit gekomen om in een nagebootste rechtbank te debatteren over migratierecht.

Terwijl er nog enkele studenten de zaal binnen druppelen, houdt rechtendecaan Willem Bouwens een speech over de oprichting van de rechtsfaculteit van de VU. Twaalf studententeams zijn aanwezig op deze International Migration and Refugee Law Moot Court, afkomstig uit negen verschillende landen, van China tot Turkije en van Afghanistan tot de Verenigde Staten. De meeste studenten lijken niet onder de indruk van het verhaal van Bouwens en fluisteren wat tegen elkaar. Sommigen maken selfies, om met hun Instagram-volgers te delen dat ze in de stad Amsterdam zijn aangekomen.

Oefenrechtbank
In een moot court-competitie wordt een rechtszaak nagebouwd om het pleiten te oefenen. De International Migration and Refugee Law Moot Court is georganiseerd door de Migration Law Clinic op de Vrije Universiteit om het vijfjarig bestaan te vieren.

Nagebootste rechtbank

Dan verplaatsen de studenten zich naar de plek waar het allemaal moet gebeuren. “Good morning, please be seated”, heet judge Judith Gleeson de eerste vier pleiters en het handjevol publiek welkom, met een hevig Brits accent. Het lot van het pleitteam van de Vrije Universiteit ligt vandaag in handen van Gleeson, die wordt ondersteund door rechters Stege en Moreno Velásquez. Ze zijn allen in toga’s gekleed en achter hun tafel hangt prominent een foto van Koning Willem Alexander, maar verder lijkt het in lokaal 3B-45 niet op een echte rechtbank.

VU-studenten Rosa Vaalburg en Laureina Kurzawa, die beiden de master Migration & Refugee Law volgen, mogen het spits afbijten. Ze verdedigen een fictieve Venezolaanse muzikant die na een optreden op een muziekfestival op een Caribisch eiland niet terugkeert naar Venezuela maar op het eiland asiel aanvraagt. Beide studenten spreken duidelijk, hard en in perfect Engels. Hier en daar laat Kurzawa licht dramatische stiltes vallen.

Van haar stuk gebracht

Na de eerste minuten wordt de toon gezet: hoofdrechter Gleeson onderbreekt Kurzawa abrupt waardoor die van haar stuk wordt gebracht. Ze praat nu zachter en verspreekt zich een paar keer. Maar alsof het zo moest zijn, wordt ze afgelost door haar teamgenoot. Vaalburg spreekt helder maar rustiger en zachter dan haar teamgenoot. Om het gebrek aan stemgeluid te compenseren, maakt ze haar betoog duidelijk door scherp gecoördineerde handgebaren. Met nog vijf minuten op de klok ronden de twee studenten af: “Thank you, your honour.” Ze hebben hun punt verdedigd en kunnen weer gaan zitten (en ademhalen).

Het VU-team is al sinds januari bezig met het voorbereiden van de zaak. Nu is het moment aangebroken dat ze in een kleine twintig minuten de rechters moeten overtuigen met hun pleidooi. “Het is geen gemakkelijke zaak en we hebben nog weinig ervaring met pleiten voor een rechter”, stellen ze. Maar ze zijn tevreden.

Tegenstanders

De tegenpartij, afkomstig uit de Georgetown University in de VS, lijken in het begin minder overtuigend dan hun Nederlandse tegenstanders. De studenten zoeken regelmatig naar woorden, bladeren in het boekwerk dat voor hun ligt en laten vaak “uhm” vallen. De rechters pennen uitvoerig mee en in het publiek worden blikken en grijnzen uitgewisseld. Even lijkt de overwinning voor de VU al binnen handbereik. Met de steeds scherpere vragen van de rechters, stijgt het spanningsniveau en het spreektempo van de Amerikaanse pleiters.

Gelukkig kan er nog gelachen worden. Na de slotpleidooien van beide teams komt er een glimlach op het gezicht van Gleeson. “Het ergste is nu voorbij”, stelt ze. De sfeer verandert van gespannen en gefocust naar relaxt en informeel. Maar de zitting is nog niet voorbij: de andere studenten uit het team van de Vrije Universiteit, Talia Radcliffe en Mona Aviat, mogen in de tweede ronde hun pleidooi opvoeren. Dit keer namens de staat, die het asielverzoek verwerpt.

Strenge rechters

Alle teamleden van de VU zeggen na afloop tevreden te zijn met hun pleidooien. En hoewel er van andere teams geluiden klinken als “vreselijke rechters”, zijn de VU-studenten razend enthousiast over Gleeson en haar mederechters. “Ze is ontzettend scherp en juist daarom geweldig om tegenover je te hebben”, vinden Vaalburg en Kurzawa. “Ondanks de vele onderbrekingen van Gleeson ging het pleiten beter dan we geoefend hadden.”

Dan volgt de uitslag van de voorrondes: het team van de VU hoeft niet meer voor de rechtbank te verschijnen. De teams uit Gent en Hongkong zijn door naar de finale van de pleitwedstrijd.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.