Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
18 april 2024

Wetenschap
& Onderwijs

Hoogleraar laat zombievirus los op Lowlandsbezoekers

Als het aan Sandjai Bhulai, hoogleraar business analytics, ligt, wordt het terrein van Lowlands deze zomer overspoeld met zombies. Virtuele zombies dan.

Bhulai doet mee aan het wetenschapsprogramma waarbij wetenschappers Lowlandsbezoekers als proefkonijnen mogen gebruiken. Doel van het programma is om wetenschap dichter bij het grote publiek te brengen.

Bezoekers gebruiken voor zijn onderzoek een app waarmee ze onbesmet op het festivalterrein rondlopen. Op hun scherm kunnen ze zien of er zombies in de buurt zijn. Zijn die te dichtbij dan raakt de bezoeker ook besmet. Deze kan vervolgens ook weer anderen aansteken.

Hamvraag

Hartstikke leuk natuurlijk, maar wat kun je met zo’n onderzoek? “Mijn vakgebied is het analyseren van data. Voor GGD Flevoland en RIVM maak ik met deze informatie een model van de verspreiding van ziektes.” Een probleem hierbij is dat bezoekers met het spel elkaar expres kunnen aansteken, terwijl normale zieken dat niet doen.

“Het is niet een geheel realistische weergave van een epidemie. We gaan proberen om dat in het model te corrigeren. Aan de andere kant geeft het ons ook informatie over hoe een epidemie verloopt wanneer het virus expres verspreid wordt. Bijvoorbeeld bij terrorisme.” Het onderzoek doet hij niet alleen, hij werkt onder meer samen met FALW-onderzoeker Maartje van Stralen en Games for Health.

Dawn of the dead – original of remake?

Belangrijke vraag in deze: wat zijn de regels van het Lowlandszombievirus? Veranderen bezoekers in Dawn of the dead (original)-zombies of Dawn of the dead (remake)-zombies? Kunnen ze rennen of niet?

“Ik ben geen expert op zombiegebied”, bekent Bhulai. “Maar de bezoekers lopen zelf met hun gsm rond, dus ze bepalen zelf hoe snel ze zijn.”

Meer informatie over het wetenschapsprogramma van Lowlands vind je hier

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.