Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
19 april 2024

Wetenschap
& Onderwijs

Hoogleraar Crul: ‘Witte pabo’s zijn dramatisch’

Maurice Crul, hoogleraar onderwijs en diversiteit, vindt het dramatisch dat de pabo’s dit jaar witter dan ooit zijn. ‘Ze trekken drie keer zo weinig allochtone studenten als vorig jaar’, zegt hij vandaag in dagblad Trouw. Crul betreurt dit om twee redenen. ‘Een gemengd docententeam heeft meer culturele kennis in huis. Zo’n team kan beter inschatten welke hulp en ondersteuning nodig zijn bij zijn leerlingen. Of hoe je in contact komt met de ouders. Ten tweede is het ontzettend belangrijk dat studenten zich kunnen identificeren met wie voor de klas staat. Onderzoek wijst dit al jaren uit’, aldus Crul.

Taaltoets struikelblok

Pabo’s hebben een strengere selectie aan de poort, met een taaltoets. Vooral mbo-leerlingen, met name de allochtone, komen daar niet doorheen. En daarom pleit Crul voor extra lessen Nederlands op het mbo voor studenten die naar het hbo willen.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.