Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
18 april 2024

Wetenschap
& Onderwijs

Hoger onderwijs blijft op slot

Voor het hoger onderwijs gaat de lockdown nog zeker een maand duren, meldden premier Rutte en minister De Jonge gisteren in hun persconferentie. Maar sneltests kunnen volgens hen meer ruimte bieden.

Het enige goede nieuws van gisteren ging over de avondklok: die gaat vanaf 31 maart een uurtje later in. De rest blijft zoals het nu is. “Dit is natuurlijk opnieuw een enorme domper voor alle instellingen en studenten in het hoger onderwijs”, zei Rutte.

‘Sneltesten leidt niet tot snellere versoepelingen’

Bij de VU zijn ze realistisch over sneltesten: dat leidt niet tot onmiddellijke versoepelingen op de campus, zegt Marcel Nollen van het college van bestuur, omdat er een dagelijks beperkte groep van rond de 200 studenten wordt getest. “Maar we hopen dat het op enig moment kan leiden tot een versoepeling van de maatregelen door allerlei data te verzamelen. Op die manier dragen we bij aan de opening van de samenleving in het hele land. Daarom is het belangrijk dat studenten die worden uitgenodigd meedoen.” (AV/PB)

Het kabinet blijft kijken naar wat er wél kan, beloofde Rutte. “Dus als bijvoorbeeld over een week blijkt dat de cijfers toch weer meevallen, dan zullen we niet aarzelen onze voornemens met de terrassen, winkels en hoger onderwijs weer naar voren te halen. Dan kunnen en zullen we snel handelen.”

Sneltest

Voor het hoger onderwijs zag De Jonge mogelijkheden vanaf 26 april. “Toegangstesten en zelftesten helpen ons om de komende weken veiliger dingen mogelijk te maken”, zei hij. “We gaan door met de pilots met sneltesten in het hoger onderwijs, breiden ze uit en gaan in april over op zelftesten.”

Als de besmettingscijfers niet te hoog zijn, kunnen hoger onderwijsinstellingen “die het met zelftesten kunnen organiseren” één dag per week fysiek onderwijs gaan geven aan hun studenten. 

Het idee is dat studenten ’s ochtends na het tandenpoetsen even een sneltest doen en dan naar college gaan. Hij weet alleen niet hoe snel het allemaal zal lukken. “En vandaar dat we een paar slagen om de arm houden.”

Niet in de koelkast

Sommigen reageren met enige scepsis op de sneltests. “Voor de goede orde. Wij weten nog van niets en ze liggen bij ons nog niet in de koelkast”, twitterde voorzitter Ron Bormans van de Hogeschool Rotterdam.

Anderen denken dat er inderdaad meer mogelijk is met de tests. “Wij hebben dit zelf ook binnen een maand opgezet”, zegt de coördinator van een proef bij Avans, HAS en mbo-instelling Koning Willem I tegen de NOS. “Je hebt wel mensen binnen je organisatie nodig die dit echt serieus willen oppakken.”

 

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.