Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
23 juni 2024

Wetenschap
& Onderwijs

Help de hoogleraar een handje

Fred van Lieburg, hoogleraar religiegeschiedenis, is op zoek naar mensen die hem een handje willen helpen. Hij startte deze week een crowdsourcingproject naar de ondertekenaars van een smeekschrift aan koning Willem III ten behoeve van protestants-christelijk onderwijs. 305.000 protestantse Nederlanders ondertekenden deze.

Op 3 augustus 1878 werden de lijsten in grote mappen naar Paleis ’t Loo gebracht. De koning werd gevraagd om het nieuwe onderwijswet niet te tekenen. Zonder resultaat, maar de actie was wel de eerste politiek-religieuze massamobilisatie in Nederland. Volgens van Lieburg is het hét begin van de protestantse zuil en zelfs het begin van de hele Nederlandse verzuiling.

Smeekbede

Alle reden om eens te bestuderen wie de mensen waren die deze smeekbede ondertekenden. Maar hoe hard Van Lieburg ook werkt, in zijn eentje 305.000 namen en de achterliggende personen bestuderen zit er niet in.

Met behulp van een bijdrage van het Stichting Dr. Abraham Kuyperfonds, kan Van Lieburg dat project uitbesteden – aan website velehanden.nl waar vrijwilligers scans van de namenlijsten ontcijferen. Later zullen alle namen op een website gepubliceerd worden waarop lezers kunnen zoeken en zelf familie informatie kunnen toevoegen.

Ontdekkingen

“En dan wordt het voor ons spannend: wat komt er boven water?”, zegt Van Lieburg in het Reformatorisch Dagblad. “Is het voldoende om een studie over te publiceren? Dan kunnen we ook uitspraken doen over het profiel van de ondertekenaars.”

Zelf meehelpen met ontcijferen? Aanmelden kan hier. Voorlopig is er nog wel werk te doen, er wordt met 50 vrijwilligers aan 11.000 scans gewerkt.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.