Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
25 mei 2024

Wetenschap
& Onderwijs

‘Hagelslag is een slimme uitvinding’

Marinos Savva is voorzitter van de internationale studentenvereniging ESN VU. De jonge Cyprioot houdt van ontmoetingen met mensen met verschillende achtergronden.

Hoe kom je zo in Nederland terecht?
“Ik wilde sowieso in het buitenland studeren en had de keuze tussen drie landen: Denemarken, het Verenigd Koninkrijk en Nederland. In Nederland was ik al eens op vakantie geweest toen ik zestien was en ik vond het geweldig. De mensen zijn hier zo open en vriendelijk. Dus het werd Nederland. De beste keuze die ik ooit heb gemaakt.”

Echt, joh? Vanwege de vriendelijke mensen, en wat nog meer?
“De cultuur spreekt me echt aan. De Nederlandse manier van leven. Het gevoel dat ik hier echt thuishoor. Ik heb veel gemeen met de Nederlanders. Fietsen, bijvoorbeeld. Bewegen is hier een way of life.”

Hou je van hagelslag?
“Een slimme uitvinding. Ik heb het op mijn pindakaas gedaan. Thuis combineerde ik Nutella met pindakaas, vandaar. En kroketten, en bitterballen. Alleen bier, Nederlanders houden echt van bier, daar ben ik geen hele grote fan van.”

Wat is dan jouw favoriete drank?
“Wodka.”

Kun je al Nederlands?
“Ik kan het een beetje verstaan, en ik ken wat standaardzinnetjes. Goedemorgen; hoe gaat het? Ik volg geen cursus, maar probeer Nederlands te leren met een app.”

Heb je al veel Nederlandse vrienden?
“Niet zo heel veel. Minder dan tien.”

Is het moeilijk vrienden te worden met Nederlanders?
“Als je de kans hebt, is het niet zo moeilijk. Ik raakte via de ESN bevriend met een Nederlander, en via hem ontmoette ik andere Nederlanders.”

Veel internationale studenten gaan alleen maar om met andere buitenlandse studenten. Komen ze niet in contact met hun Nederlandse studiegenoten?
“Jawel, maar mijn ervaring en die van anderen is dat als je met een groep Nederlanders bent, zij in het begin Engels spreken om je erbij te betrekken, maar op een zeker moment weer terugvallen op Nederlands. De meeste Nederlanders zijn er dol op nieuwe mensen te ontmoeten, maar het gaat altijd zo.”

Waarom ben je voorzitter van de ESN geworden?
“Ik was eerst een jaar lid, en heel actief. Ik wil andere internationale studenten dezelfde kansen geven die ik had om kennis te maken met andere culturen en ze te leren begrijpen, en in contact te komen met andere mensen met verschillende culturele achtergronden.”

En hoe doe je dat?
“Evenementen organiseren waarbij mensen elkaar ontmoeten. Excursies naar de Zaanse Schans, Volendam, we zijn op bezoek geweest bij tulpenboeren in de kop van Noord-Holland. Binnenkort gaan we naar Praag. Eens in de week hebben we een borrel in café Coco’s in het centrum van Amsterdam.”

Kost dat niet heel veel, al die excursies en trips?
“We proberen altijd groepskorting te krijgen, dus het is niet zo duur als je denkt.”

Krijg je subsidie van de VU?
“Ook dat.”

Hoeveel?
“Dat zou ik je niet kunnen zeggen.”

Je zult binnen ESN niet heel veel Nederlanders ontmoeten, denk ik.
“Er zijn wel Nederlandse leden. Studenten die zelf in het buitenland hebben gestudeerd, bijvoorbeeld. We zijn nu in gesprek met Nederlandse studentenverenigingen om dingen samen te doen, zodat er meer gemengd wordt. Met name één vereniging, ik kan nog niet zeggen welke, is heel enthousiast. Daar gaan we binnenkort mee samenwerken.”

Mis je Cyprus niet?
“Ik ga er twee keer per jaar naartoe om familie en vrienden te ontmoeten. Het gaat me echt altijd om de mensen, niet om de plek, daar hecht ik niet aan. Ik ben vooral geïnteresseerd in ontmoetingen met mensen.”

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.