Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
21 mei 2024

Wetenschap
& Onderwijs

Geneeskunde herhaalt fout van selectie

De opleiding geneeskunde heeft weer een verkeerde ranglijst gebruikt. Nu bij de naplaatsing van in eerste instantie niet-geselecteerde studenten. Twee studenten gingen met succes in beroep.

In april zette de geneeskundeopleiding van de Vrije Universiteit een verkeerde ranglijst in Studielink. Ze had eigenlijk een latere versie van die lijst moeten plaatsen. Omdat het niet mogelijk was de geüploade ranglijst nog weer terug te trekken, werd die leidend bij de plaatsing van nieuwe geneeskundestudenten.

Plek vrij

Soms gaat een geselecteerde student toch niet aan de VU studeren, bijvoorbeeld omdat die toch iets of ergens anders gaat studeren of toch niet geslaagd is voor het vwo. Dan komt die plek vrij voor niet-geselecteerde studenten, op volgorde van rangnummer. Maar bij die naplaatsing is opnieuw de verkeerde ranglijst gebruikt.

Tegen die fout zijn twee niet-geselecteerde studenten in beroep gegaan bij het College van Beroep in het Hoger Onderwijs. Ze hadden in de lijst in Studielink de rangnummers 584 en 610, en in de lijst die gebruikt had moeten worden stonden ze op respectievelijk 384 en 375. Die nummers geven een veel hogere kans op naplaatsing.

Fout onnodig herhaald

Het beroepscollege oordeelt in beide zaken dat de VU ‘een eerder ingezette fout onnodig heeft herhaald’ en de officiële lijst had moeten gebruiken. “Voor de naplaatsing hebben we ons gebaseerd op de ranglijst die bij de selectie is gebruikt”, reageert een woordvoerder van Amsterdam UMC, locatie VUmc. “We gingen ervan uit dat die ook daar leidend was. We hebben ons onvoldoende gerealiseerd dat we niet gebonden waren aan die lijst.”

De studenten krijgen de rangnummers 384 en 375 toegewezen en veroveren daarmee ook daadwerkelijk een plek bij geneeskunde aan de VU.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.