Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
25 mei 2024

Wetenschap
& Onderwijs

Geen vakantie door harde knip

Veel docenten kunnen komende zomer niet op vakantie. Door invoering van de harde knip moeten de cijfers voor het bachelordiploma namelijk al voor 1 augustus zijn ingeleverd. “De nakijktermijn van hertentamens wordt vervroegd en docenten moeten hiervoor midden in de zomer beschikbaar zijn”, schrijft docent antropologie Freek Colombijn in een column op de site Standplaats wereld.

Navraag bij hoofd onderwijszaken Marjolijn Witte leert dat het verhaal in hoofdlijnen klopt. Komende september voert ook de VU de wettelijk verplichte harde knip in. Daardoor mogen studenten pas aan hun masteropleiding beginnen als de hele bachelor is afgerond. “Om dat administratief mogelijk te maken moeten alle cijfers voor het bachelordiploma voor 1 augustus binnen zijn”, aldus Witte. Het is aan de faculteiten hoe ze dat regelen.

Het AUC doet niet aan herkansingen…

Aan het Amsterdam University College is bijvoorbeeld de regel dat alle bacheloractiviteiten voor de afstudeerdag in juni moeten zijn afgerond. Daar kennen ze geen herkansingen voor tentamens. Ook bij veel opleidingen aan de UvA moet het bachelordiploma binnen de reguliere onderwijstijd, dus voor de zomervakantie begint, worden behaald.

…maar onze economen en scw-ers zijn de klos…

Volgens Colombijn hebben de docenten op de faculteit Sociale Wetenschappen alleen een mailtje gekregen dat ze voortaan de cijfers voor 1 augustus moeten aanleveren. Hoe ze dan doen is hun zaak. Dat betekent bijvoorbeeld in de zomer werkstukken en scripties nakijken.
Ook op de faculteit economie leidt de nieuwe regel tot gemor. Een anonieme docent ( “ik wil wel mijn pensioen halen aan de VU”) legt uit dat er altijd persoonlijke omstandigheden zijn waardoor studenten een extra herkansing moeten doen om voor hun bachelor te slagen (moeder van balkon gevallen, opa overleden, vriendje weggelopen). “Om die mensen op tijd aan hun bachelordiploma te helpen, moeten we dus midden in de zomer tentamens gaan afnemen. Als je een gezin met jonge kinderen hebt en aangewezen bent op schoolvakanties is dat lastig.”

…en de administratie moet ook overzomeren

Dat geldt door de nieuwe regels trouwens niet alleen voor docenten. Ook het administratieve personeel dat de cijfers verwerkt, kan niet worden gemist. Net zo min als de mensen in examencommissies die oordelen of aan alle vereisten voor het bachelordiploma is voldaan.
Op veel universiteiten is de harde knip trouwens afgelopen jaar al ingevoerd. De VU heeft een jaar uitstel gekregen van de minister om de regels en de administratie aan te passen.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.