Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
18 april 2024

Wetenschap
& Onderwijs

Gedupeerde kandidaten mogen toch geneeskunde studeren

Er is plek gemaakt voor de gedupeerde kandidaten bij geneeskunde aan de VU. De minister heeft besloten om de capaciteit van de opleiding eenmalig uit te breiden, laat de medische faculteit weten.

De faculteit Geneeskunde, onderdeel van het Amsterdam UMC, vroeg om meer plaatsen om de miscommunicatie rondom de selectieprocedure te herstellen. Door een fout kregen vijftig kandidaten via de mail te horen dat ze geplaatst waren voor de opleiding, maar in Studielink stond het tegenovergestelde.

Minister Van Engelshoven: “Deze aankomende studenten mogen niet de dupe worden van een fout bij de instelling. Ik ben blij dat het gelukt is om samen met de VU tot een oplossing te komen. Zo kunnen ook deze studenten hun droom om arts te worden waar gaan maken.”

Valse start

De fout was volgens opleidingsdirecteur Christa Boer een gevolg van grote tijdsdruk door aanpassingen die de opleiding moest doen in de selectieprocedure vanwege de coronacrisis. “We hebben alles op alles gezet om juist deze groep van vijftig gedupeerden aan de opleiding te laten beginnen”, aldus Boer. “We zijn het ministerie van OCW zeer erkentelijk dat we een passende oplossing hebben gevonden. We hopen dat de valse start voor deze toekomstige dokters hiermee is hersteld.”

Zoals ieder jaar is ook nu een grote groep kandidaten afgewezen voor de opleiding geneeskunde. De opleiding heeft ongeveer vierhonderd plekken en er waren meer dan negenhonderd kandidaten.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.