Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
26 mei 2024

Wetenschap
& Onderwijs

Fusie VUmc met AMC mag doorgaan

VUmc-voorzitter Wouter Bos kan weer rustig slapen: zijn ziekenhuis mag met het AMC fuseren. Dat liet de Autoriteit Consument en Markt (ACM) vandaag weten.

Door de fusie wordt het voor beide Amsterdamse universitair medische centra mogelijk om samen te werken op het gebied van patiëntenzorg, onderzoek, onderwijs en opleidingen.

Aparte organisaties

Al in 2018 komt er een bestuurlijke fusie, waarbij de raden van toezicht en de raden van bestuur van beide centra uit dezelfde personen bestaan. VUmc en AMC blijven nog wel juridisch aparte organisaties. Voor patiënten, studenten en medewerkers blijven beide ziekenhuizen op de bestaande locaties voorlopig als voorheen functioneren.

Stilgelegd

De fusie tussen beide ziekenhuizen lag een tijd stil omdat de ACM niet direct akkoord ging en een verdiepend onderzoek naar de concurrentie in de zorg in Amsterdam wilde doen. Nu gaat zij alsnog akkoord.

Uit elkaar

Om de fusie mogelijk te maken, moesten VU en VUmc na vijftig jaar samenwerking officieel uit elkaar. VUmc blijft samen met de VU werken aan de ontwikkeling van de campus. “We koesteren ook onze gezamenlijke historie en identiteit”, zei CvB-voorzitter Jaap Winter vorig jaar tijdens zijn nieuwjaarstoespraak.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.