Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
23 juni 2024

Wetenschap
& Onderwijs

Experiment VUmc-onderzoeker mogelijk naar Mars

VUmc-onderzoeker Jack van Loon strijdt met een groep studenten mee om een experimentele reis naar Mars.

Marsplantjes

Eén experiment kan Mars One meenemen op een onbemande Marsvlucht in 2018. Van Loon, die ook verbonden is aan de Europese ruimtevaartorganisatie ESA, werkt samen met een groep Portugese en Spaanse studenten aan plantenzaadjes die kunnen ontkiemen op Mars.

Dat is niet vanzelfsprekend, want op de planeet heersen extreme omstandigheden. Het is er veel kouder dan op aarde, de luchtdruk is veel lager, er zit veel meer CO2 in de atmosfeer en de zwaartekracht is er veel minder sterk.

Wonen op Mars

Met de Marsplanten denkt de groep bij te dragen aan een permanent verblijf van mensen op Mars. De non-profitorganisatie Mars One wil namelijk vanaf 2024 bemande vluchten gaan uitvoeren om de rode planeet permanent te bevolken.  

Om wetenschappers uit te dagen mee te werken dat voor elkaar te krijgen, schreef de organisatie een competitie uit voor een experiment dat in 2018 mee mag de ruimte in.

Van Loon is bij het VUmc verbonden aan de afdeling mondziekten, kaak- en aangezichtschirurgie. Bij ESA is hij zwaartekrachtonderzoeker. Kijk voor meer informatie over het project The first seed on Mars op de website van Mars One.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.