Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
17 juli 2024

Wetenschap
& Onderwijs

Experiment met promotiestudenten uitgesteld

Het experiment met promotiestudenten loopt averij op. De aanmelddeadline is verschoven, waardoor universiteiten niet op de voorgenomen datum promotiestudenten kunnen gaan aannemen.

Universiteiten konden zich tot 1 november aanmelden voor deelname aan een experiment met promotiestudenten, maar die deadline is stilzwijgend verschoven. Waarschijnlijk naar 1 januari 2016, melden bronnen aan het Hoger Onderwijs Persbureau.

Vertraging

De bedoeling was dat instellingen vanaf die datum promovendi zouden mogen begeleiden als student. Ze zijn dan niet meer in loondienst. Maar als de minister dan nog moet besluiten welke universiteiten mee mogen doen, zou dat kunnen betekenen dat het experiment vertraging oploopt.

Het Promovendi Netwerk Nederland is tegen het experiment, en denkt dat het uitstel te maken heeft met de forse kritiek die de Raad van State eerder leverde. “Een tweede advies van de Raad van State ligt nu bij het ministerie”, zegt PNN-bestuurslid Eduard Schmidt. “Als dat weer erg kritisch is, kan dat lastig zijn”.

Handig aanpakken

Daar komt bij dat de medezeggenschapsraad van de Universiteit Leiden begin september een stokje stak voor het voornemen om promotiestudenten aan te gaan nemen. Schmidt: “Misschien dat universiteitsbestuurders elders zich nu afvragen hoe ze dit handig moeten aanpakken.” De medezeggenschap moet immers instemmen, anders gaat het feest niet door.

Volgens het PNN willen vijf universiteiten meedoen aan het experiment: de Erasmus Universiteit Rotterdam, Wageningen Universiteit, Rijksuniversiteit Groningen, Tilburg University en de Universiteit Twente. Maar in Tilburg en Groningen zou de medezeggenschap nog twijfelen over goedkeuring.

Deadline verschonen

Het ministerie van Onderwijs bevestigt niet dat de deadline is verschoven. Volgens een woordvoerder “is er nog geen beslissing over genomen”.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.