Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
25 mei 2024

Wetenschap
& Onderwijs

Evolutiebioloog wint prijs met bewerkt varkenshart

Als evolutiebioloog een kunstprijs winnen. Het komt niet dagelijks voor, maar eenmaal per jaar is die mogelijkheid er met de Bio, Art & Design Award. Een prijs die jonge kunstenaars aanmoedigt om in samenwerking met levenswetenschappers de grenzen van kunst en wetenschap verleggen. Evolutiebioloog Toby Kiers won de prijs samen met de Sri Lankaanse kunstenaar Isaac Monté.

The Art of Deception

Het duo noemt hun werk: The Art of Deception. Volgens hen wordt er in zowel de maatschappij, de kunst als de wetenschap gebruik gemaakt van bedrog om perfectie te bereiken. Zou het kunnen dat in de toekomst mensen niet uit medische noodzaak, maar vanuit hebzucht een orgaan als het hart willen laten verbeteren?

Varkenshart bewerken

Vanuit dat oogpunt bewerkten Monté en Kiers een varkenshart. Door het wegnemen van celresten en door het hart met verschillende technieken opnieuw in te richten, maakten zij een volledig functionerend mensenhart. “Wij streven ernaar om te onderzoeken hoe de biologische interventies en esthetische manipulatie kunnen worden gebruikt als instrumenten voor de ultieme misleiding: de transformatie van de innerlijke schoonheid.”

Bessensap

Naast Monté en Kiers zijn er nog twee winnende duo’s. Zij ontvangen een prijs van 25.000 euro en zullen hun kunstwerken en de achterliggende gedachten presenteren op het Haagse evenement Bessensap op 12 juni.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.