Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
16 mei 2024

Wetenschap
& Onderwijs

Europees parlement wil meer geld voor de wetenschap, maar de Raad juist minder

Het Europees Parlement wil volgend jaar niet bezuinigen, maar juist 305 miljoen euro extra aan het onderzoeksprogramma Horizon Europe besteden. Nu volgen onderhandelingen met de regeringsleiders.

Het parlement heeft er gisteren over gestemd. Het geld zou boven op het budget (12,2 miljard euro) komen dat de Europese Commissie eerder heeft voorgesteld. Het is goed nieuws voor de wetenschap, maar het geld wordt niet zomaar toegevoegd.

De Raad van de Europese Unie (de regeringsleiders van de lidstaten) wilde juist een soortgelijk bedrag bezuinigen op de voorgestelde EU-begroting. Het parlement en de Raad hebben evenveel over de begroting te zeggen.

Onderhandelen

Nu moeten ze er dus samen uitkomen. De komende drie weken gaan vertegenwoordigers van het parlement en de Raad onderhandelen. Zij komen dan met een gezamenlijke verklaring. Als alles goed gaat, wordt die verklaring binnen twee weken goedgekeurd door zowel het parlement als de Raad.

Universiteitenvereniging VSNU noemt het “een goede zaak” en roept het parlement op om “stevig vast te houden aan deze positie”.

Als de onderhandelingen mislukken of als het parlement de uitkomst verwerpt, dan moet de Europese Commissie (de ‘regering’ van Europa) met een nieuw voorstel komen. Maar als de regeringsleiders van de Raad de gezamenlijke verklaring verwerpen, heeft het parlement het laatste woord: dat kan alsnog goedkeuring geven.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.