Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
18 juli 2024

Wetenschap
& Onderwijs

Eindelijk wetsvoorstel gemaakt voor tentamenboete

Jarenlang werd het oogluikend toegestaan, maar straks krijgt de ‘tentamenboete’ voor studenten die zich te laat inschrijven alsnog een wettelijke basis. Voor maximaal twintig euro kunnen laatkomers een stoeltje in de tentamenzaal reserveren.

Begin 2014 ontstond er ophef over de administratiekosten die veel onderwijsinstellingen in rekening brengen voor studenten die zich te laat inschrijven voor een toets. Zo moest een Leidse rechtenstudent 225 euro neerleggen omdat ze een paar keer was vergeten zich aan te melden. Wettelijk mag zo’n ‘boete’ niet, maar veel opleidingen delen die toch uit om studenten aan te sporen zich op tijd in te schrijven.

Het alternatief is niet veel beter. Wie te laat is, mag geen tentamen doen en loopt mogelijk maanden studievertraging op. Het is namelijk wel toegestaan de inschrijving voor tentamens op een bepaald moment te sluiten. Anders is het volgens de instellingen onoverzichtelijk hoeveel studenten er uiteindelijk komen opdagen.

Twintig euro

Na Kamervragen en kritiek van studentenorganisaties ging toenmalig onderwijsminister Bussemaker in gesprek met universiteitenkoepel VSNU, Vereniging Hogescholen, ISO en LSVb. In oktober 2014 kwamen ze tot een compromis: hogescholen en universiteiten mogen hooguit twintig euro vragen als studenten zich te laat inschrijven voor een tentamen. Een half jaar later maakte Bussemaker bekend dat ze dit ook wettelijk mogelijk wilde maken.

Het wetsvoorstel heeft even op zich laten wachten, maar staat vier jaar later alsnog online voor consultatie. Iedereen mag erop schieten. Als de wijziging wordt aangenomen, gaat de nieuwe regeling per 1 januari 2021 in.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.