Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
14 juni 2024

Campus
& Cultuur

Twintig euro boete bij te laat inschrijven

Opleidingen mogen twintig euro in rekening brengen als studenten zich te laat inschrijven voor een tentamen. Daartoe gaat minister Bussemaker de wet wijzigen en onderwijsinstellingen mogen erop vooruitlopen.

225 euro

Studenten die zich te laat inschrijven voor een toets, moesten tot voor kort vaak betalen om alsnog te mogen meedoen. Dat waren soms hoge bedragen: begin vorig jaar ontstond ophef over een Leidse studente die 225 euro moest neerleggen omdat ze zich te laat inschreef voor een aantal toetsen.

Uitsluiten 

Zulke tentamenboetes mochten onderwijsinstellingen formeel niet opleggen. De Onderwijsinspectie liet eerder weten dat hogescholen en universiteiten geen extra kosten mogen vragen bovenop het collegegeld. Wel mochten ze late inschrijvers uitsluiten van de toets. Ook daar waren studenten niet blij mee: de meesten betalen liever een paar tientjes om alsnog mee te mogen doen, dan dat ze studievertraging oplopen. Dus hebben studentenorganisaties ISO en LSVb, de Vereniging Hogescholen en universiteitenvereniging VSNU onder leiding van minister Bussemaker een compromis gesloten.

Maximaal twintig euro

Opleidingen mogen maximaal twintig euro vragen, schrijft de minister aan de Tweede Kamer en aan instellingen. Daarvoor moet de Wet op het Hoger Onderwijs worden gewijzigd, maar instellingen hoeven zich tot dan geen zorgen te maken. Alle betrokkenen ‘achten actieve handhaving’ van de wet ‘niet opportuun’.

Compromis

In oktober vorig jaar liet minister Bussemaker al weten dat er een compromis in de maak was. In de tussentijd wilde ze instellingen liever niet op de huid zitten. “Als een meerderheid van de Kamer wil dat ik instellingen tot de orde roep, zal ik dat doen”, zei Bussemaker toen in de Tweede Kamer. Dat was niet het geval.

Gecombineerde inschrijving

Het liefst hadden studentenorganisaties gewild dat studenten zich automatisch aanmelden voor het tentamen als ze zich inschrijven voor een vak. “Met een gecombineerde inschrijving voorkom je onduidelijkheid”, aldus ISO-voorzitter Rosanne Broekhuizen.

Wel of niet? 

In de brief aan instellingen zet de minister verder uiteen welke extra kosten nu wel en niet geoorloofd zijn. Voor scriptiebegeleiding, studievoorlichting en computerfaciliteiten mag bijvoorbeeld geen extra geld gevraagd worden, voor sportfaciliteiten wel – tenzij die essentieel zijn voor de betreffende opleiding. Excursies? Mag, maar er moet een kosteloos alternatief zijn.

Laboratoriumjas 

Studenten zijn zelf verantwoordelijk voor de aanschaf van boeken, laboratoriumjassen en veiligheidsbrillen, maar hoe ze daar aan komen mogen ze zelf weten. Zo mag een opleiding studenten niet dwingen om een laboratoriumjas te kopen van de instelling.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.