Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
7 november 2024

Wetenschap
& Onderwijs

Einde verhaal voor Nederlands

De afstudeerrichting Literatuur en samenleving, richting Nederlands neemt per september geen nieuwe studenten aan. Een verkorte versie van de bachelor werd door het cvb afgekeurd.

“Het faculteitsbestuur heeft, samen met het college van bestuur, besloten dat de afstudeerrichting Nederlands binnen de bachelor Literatuur en Samenleving per september stopt met het aannemen van nieuwe studenten”, zegt Michel ter Hark, decaan van de faculteit Geesteswetenschappen. De twaalf huidige studenten kunnen hun bachelor nog wel afmaken.

Dat de opleiding onder druk stond, werd in september al bekend. Voor het nieuwe studiejaar meldden zich zes studenten, eentje meer dan het jaar ervoor. En ‘Nederlands’ liep al langer niet goed: het taalkundige onderdeel ervan was al gesneuveld sinds het opgaan in de brede bachelor Literatuur en Samenleving (2013).

Verkorte bachelor

“We hebben het afgelopen jaar gewerkt aan een verkorte bachelor die studenten naast een andere bachelor konden volgen.”, vertelt Diederik Oostdijk, afdelingshoofd Taal, Literatuur & Communicatie. “Daar hadden we ook wel twijfels over, vooral omdat uit marktonderzoek onder VU-studenten bleek dat zij vooral interesse in taalvaardigheid en minder in literatuurvakken hadden.” Uiteindelijk besloot het cvb om deze nieuwe variant niet te steunen. “Daarmee viel alles in duigen.”

De reden daarvoor is dat zo’n tweede bachelor niet door de overheid gefinancierd wordt. “De bekostiging moest daarom uit de algemene pot komen”, zegt Ter Hark. “Dan ben je afhankelijk van de solidariteit van andere faculteiten.”

Medewerkers

Een samenwerking met de UvA was al in een eerder stadium geen optie. Niet alleen zou de samenwerking met de veel grotere vakgroep van de UvA ongelijkwaardig zijn, het was ook maar de vraag of dat financieel voordeel op zou leveren.

Voor de medewerkers bij de Nederlandstalige variant, in totaal 5,8 fte, wordt een plek gezocht bij de nieuwe universitaire minor literatuur, de opleiding geschiedenis en bij communicatiewetenschappen. “Ik ben daar niet pessimistisch over”, zegt Ter Hark. Voor de studenten die leraar Nederlands willen worden, verandert er weinig. Zij kunnen, net als de afgelopen jaren, terecht bij de tweejarige educatieve master – richting Nederlands.

Ophef

Oostdijk noemt de reacties op het stopzetten van de Nederlandstalige variant pijnlijk. “Overal zie je berichten over hoe stom de VU is. Maar in september was al duidelijk dat we met onze financiële tekorten niet in de opleiding konden investeren.  Dat was het moment geweest om actie te ondernemen, niet nu.”

“Vooral als de koppeling met de toenemende internationalisering gemaakt wordt, snap ik de ophef wel”, zegt Ter Hark. “Maar het is een feit dat de belangstelling van studenten voor Vondel, Cats en Willem Frederik Hermans afneemt. Als je dat tegen wilt gaan, moet je als ministerie meer financiering voor Nederlands vrijmaken en het vwo-vak Nederlands drastisch aanpassen. Een lobby zoals ‘studeer techniek’, maar dan voor de alfa-richting zou gepast zijn.”

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.