Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
13 juli 2024

Wetenschap
& Onderwijs

Eén op drie UvA-promovendi mogelijk depressief

Uit onderzoek van promovendinetwerk UvAPro blijkt dat 36,5 procent van de promovendi aan de Universiteit van Amsterdam mogelijk klinisch depressief is. Vooral promovendi bij economie & bedrijfskunde lopen een verhoogd risico.

Blij en droef

UvAPro liet ruim vierhonderd promovendi twintig vragen beantwoorden over blijheid en droefheid. Zo’n zelfde onderzoek werd eerder in België en de Verenigde Staten uitgevoerd, meldt Folia.

Normaal gesproken valt in een samenleving zo’n negentien procent van de onderzochte mensen in de risicogroep die mogelijk klinisch depressief is. Onder UvA-promovendi was dit percentage dubbel zo hoog: 36,5 procent.

Depressieve economen

Mensen die promoveren bij tandheelkunde of rechtsgeleerdheid komen er nog goed vanaf: die scoorden gemiddeld 21,5 procent en 25 procent. Volgens de onderzoekers is de risicogroep bij economie & bedrijfskunde het grootst, waar maar liefst 44 procent het gevaar loopt om depressief te zijn.

Daarnaast is er een verschil tussen mannen en vrouwen. Vrouwen lopen meer risico (40 procent), mannen minder (31 procent). Dit in tegenstelling tot het onderzoek in Berkeley, waar geen verschil werd geconstateerd.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.