Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
20 mei 2024

Wetenschap
& Onderwijs

Drie topwetenschappers weg bij Aard- en Levenswetenschappen

Maar liefst drie topwetenschappers gaan het Instituut voor Milieuvraagstukken (IVM) verlaten: toxicoloog Juliette Legler vertrekt naar Londen, politicoloog Frank Biermann gaat naar Utrecht en milieu-econoom Roy Brouwer heeft een baan aangeboden gekregen in Canada.

“Murw gebeukt door bezuinigingen en reorganisaties”, “onvrede vanwege managementtaken”, klinkt het in de wandelgangen van de Faculteit der Aard- en Levenswetenschappen (FALW), waar IVM deel van is. Is dit nou de brain-drain, waar vanmorgen de Volkskrant alarm over sloeg?

Meer mobiliteit

“Absoluut niet”, zegt FALW-decaan Karen Maex. “Er is meer mobiliteit, medewerkers komen en gaan, ook aan andere faculteiten, maar dat heeft te maken met de internationalisering.”

De recente problemen aan haar faculteit zullen best een rol hebben gespeeld bij de overwegingen van de vertrekkende wetenschappers, “maar uiteindelijk hebben ze gewoon mooie aanbiedingen gekregen omdat ze hun wetenschappelijke talenten hier aan de VU hebben kunnen ontwikkelen. En vergis u niet: ook wij hebben de afgelopen tijd topwetenschappers uit het buitenland aangetrokken.”

Heen en weer

Maex zegt niet het idee te hebben “dat iedereen wegloopt. Het gaat heen en weer, en de netto uitkomst is dat de VU stijgt in kwaliteit.”

Advalvas heeft de vertrekkende wetenschappers zelf nog niet aan de lijn weten te krijgen.

UPDATE: Frank Biermann laat weten dat onvrede met de huidige situatie aan de VU wel degelijk één oorzaak is van zijn vertrek.

“Ik mis voldoende steun vanuit het faculteitsmanagement voor het interdisciplinaire milieu- en duurzaamheidsonderzoek binnen het kader van de beoogde bètafusie. Er wordt gesproken over verregaande integratie van aardwetenschappen, ecologen en milieuwetenschappers en soms zelfs opheffing van het veertig jaar oude Instituut voor Milieuvraagstukken, dat nog in 2014 met een excellente beoordeling als wereldwijd vooraanstaand instituut geëvalueerd is.”

Biermann, in 2013 winnaar van de VU Societal Impact Award, wordt nu per 1 december hoogleraar Global Sustainability Governance bij het Copernicus Institute of Sustainable Development aan de faculteit Geowetenschappen van de Universiteit Utrecht.

“Het is precies wat ik wil: een internationaal vermaard, ambitieus, interdisciplinair instituut voor duurzaamheidsvraagstukken dat de volledige steun van het faculteitsmanagement en het college van bestuur geniet.”

“Ook zijn de administratieve taken in Utrecht anders geregeld, want ook die vormen aan de VU de laatste jaren een steeds grotere belasting voor onderzoekers.”

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.